טיול לטיבט ומערב סצ'ואן הוא מסע אל הרמה הטיבטית הגבוהה המכונה "גג העולם". מאז גילויה של הארץ הגדולה והנידחת על ידי בני המערב, נחשבת טיבט לאחד המחוזות המרתקים ביותר למסע. הטיול פורש בפני המטייל מרחבי נוף עצומים ומגוונים – רכסים מושלגים, רמות נרחבות, עמקים מעובדים ואגמים הרריים. נוסף על נופי הטבע, אנו נחשפים לנופים אנושיים מרתקים ולאוכלוסייה המנהלת את חייה בתנאי מחייה קיצוניים, כפי שניהלה אותם לפני מאות שנים. מסלול הטיול כולל נופים מרתקים, ביקור במנזרים חשובים במרכז טיבט, המאכלסים גם כיום נזירים רבים ועושר איקונוגרפי ואמנותי רב. דרך המפגש עם הנזירים ודרכי התרגול הרוחני נכיר את הפולחן הבודהיסטי הטיבטי, המתקיים באדיקות רבה עד היום.
טיסה מתל אביב דרך שנזן שבסין תביא אותנו לצ'נגדו, אליה נגיע בשעות הבוקר המאוחרות של יום המחרת. צ'נגדו היא בירתו של מחוז סצ'ואן, אשר נחשב ל"אסם התבואה של סין" וביתם של פנדות הענק, הסמל הלאומי של סין. לאחר הנחיתה בשדה התעופה של צ'נגדו נצא בנסיעה מערבה אל שיפולי הרמה הטיבטית אשר גובלת בעמק צ'נגדו ממערב ומסמלת את מעבר התרבויות מתרבות בני ההאן הסינים אל התרבות הטיבטית. נסע כשעתיים ל-וולונג (ארוחת צהרים בדרך) ונבקר במרכז לחקר ולרביית הפנדות של צ'נגדו. בעבר הסתובבו מאות פנדות ביערות הבמבוק של מחוז סצ'ואן, אך עקב חיסול של אזורי מחייה וניתוקם האחד מהשני התדלדלה אוכלוסיית הפנדות אל מתחת ל-1000 בסין כולה. המרכז לחקר ורביית פנדות הוא פארק ייחודי מסוגו בעולם אשר מספק לפנדות סביבת מחייה המתאימה לצורכיהם ומאפשרת רבייה לזן העקשן שבדרך כלל מסרב להתרבות בשבי. משם נמשיך מערבה בנסיעה של כשעתיים נוספות אל העיירה רילונג אשר שוכנת בפיתחה של אחת משמורות הטבע היפות ביותר בסצ'ואן, שמורת 4 האחיות. לינה ברילונג.
ביומיים הקרובים נסתובב בכפר\עיירה המבודדת רילונג ובעמקים שמסביבה. ההליכה היא בשביל מישורי ונוח כשברקע ילוו אותנו ארבע הפסגות המושלגות (או בשמם, ארבע האחיות או הבנות), שהגבוה ביניהן מתנשאת לגובה של 6,250 מטר. האזור מוקף גם בלא פחות מעשר פסגות מושלגות בגובה של למעלה מ- 4,000 מטר. הנוף המרהיב מספק שקט ורוגע כמו גם תמונות נפלאות לחובבי הצילום. בערב נהנה מארוחת הוט פוט טיבטית מסורתית. לינה ברילונג (3150 מ').
הבוקר נצא בנסיעה של כשעתיים וחצי אל אזור דנבה, עיירה שיושבת על מפגש של שלושה נהרות שוצפים. דנבה מוקפת בכפרים רבים של תת מיעוטים טיבטים אשר המשיכו במשך מאות שנים לשמור על ייחודיותם. נבקר תחילה בכפר ג'יאג'ו, השוכן כ-12 ק"מ מדנבה ונבחר על ידי נשיונל ג'יאוגרפיק הסיני ל- "כפר היפה ביותר בסין", וזאת הודות לבתים הצבעוניים בעלי הארכיטקטורה הייחודית, העצים עמוסי הפרי שממלאים כל פינה בכפר והנחל השוצף למרגלות ההר. נמשיך לכפר היפייפה סופו ( ,(Suopבו בני הצ'יאנג, תת מיעוט טיבטי, חיים זה מאות שנים. הכפר מפורסם בעיקר במגדלי השמירה שמזדקרים בכל מקום וגובהם מגיע עד 60 מטר. נסתובב בין הסמטאות הצרות, עצי הפרי ובעלי החיים שמסתובבים שם באופן חופשי, כשבסוף נעלה לתצפית מאחד המגדלים. לינה בדנבה (1800 מ').
הבוקר נעמיק אל רום הרמה הטיבטית בנסיעה לטגונג. הדרך אל הכפר עוברת ואדיות עמוקים וכפרים פסטורלים אשר משתנים בצורתם ואופיים מעמק לעמק. נכנס בדרך לשמורת הר יהלה, אחד ההרים הקדושים באזור שפסגתו נישאת לגובה של 5,500 מטר וראשו מכוסה שלג וקרחונים. נבקר באגם הקדוש שלמרגילותיו ונצא להליכה קצרה באזור. אחר הצהריים נגיע לטגונג, כפר טיבטי בעל צביון בודהיסטי חזק השוכן בגובה 3,700 מטר מעל פני הים, בין מרחבים אינסופיים של גבעות ירוקות. בטגונג מסתובבים לצד טיבטים בעלי לבוש מסורתי, גם נזירות ונזירים ונוודים לרוב. במרכזו של הכפר ניצב מקדש עתיק אשר לפי האגדה כאשר נסיכה סינית הייתה בדרכה ללאסה, בירת טיבט, להינשא למלך הטיבטי, פסל הבודהה המרהיב שלקחה עמה התגלגל לפתע מהעגלה ונפל על הארץ. בו במקום פיסלו העתק של הפסל ומסביבו נבנה המקדש. בהתאם לזמן נוכל לבקר באזורי הנוודים שרואים את עדרי היאקים בגבעות המוריקות שמסביב לכפר. ארוחת ערב ולינה בטגונג (3700 מ').
נתחיל את היום בכפר אניגומפה, כפר של נזירים ונזירות שבו מנזרים ומקדשים מפוארים. זהו אחד המקומות הקסומים במערב סצ׳ואן. נמשיך בנסיעה מערבה לכיוון ליטאנג ( 5 שעות נסיעה) – עיר מרכזית וצומת דרכים בין מחוזות יונאן-סצ׳ואן וטיבט. ליטאנג שוכנת בגובה של 4,000 מטר מעל פני הים ונחשבת לעיר הגובהה בעולם. כאן גם נולדו הדלאי לאמה השביעי והעשירי. במקום ישנם כחמישים מנזרים שונים, שמחציתם שייכים לזרם המצנפות הצהובות. בהתאם לזמן נבקר במנזר הגדול אשר קיים מהמאה ה-16. נבקר בשוק המקומי, כמו גם במנזרים היפים שבאזור. לינה בליטאנג (4000 מ').
הבוקר נשקים קום ונלך אל אזור ׳קבורת השמיים׳ אשר בו מתקיים מדי פעם טקס הקבורה הטיבטי המסורתי אשר במהלכו ניתנת גופת הנפטר למאכל נשרים. לאחר מכן נבקר באירוע ייחודי שמתקיים אחת לשנה, פסטיבל הסוסים של ליטאנג. אירוע מיוחד במינו, שמתקיים אחת לשנה ומושך אליו קבוצות אתניות ואוכלוסיות שונות של נוודים, כפריים ועירוניי, בבגדים מסורתיים כדי לערוך תחרויות רכיבה שונות, חץ וקש, שירה, ריקודים ועוד. נסתובב באזור ונצפה באירועים השונים ונתהלך בין דוכני פסטיבל ואוהלי משפחות ארעיים. נמשיך בנסיעה של כארבע שעות דרומה אל העיירה שנגרילה, אשר נקראת על שם גן העדן האבוד. העיירה נמצאת בכניסה לשמורת יאדינג. לינה בשנגרילה (3800 מ').
נצא ליום בשמורת הטבע יאדינג אחד האזורים היפים בטיבט בפרט ובסין בכלל. אזור השמורה שוכן בגובה של 4,000 מטר וכולו מאופיין בפסגות מושלוגות הנישאות לגובה של למעלה מ-6,000 מטרים, אגמים בצבעי טורקיז ויערות אורנים. ניקח האוטובוס שבתוך השמורה שיעביר אותנו בין הנקודות השונות שבתוך השמורה. תחילה נבקר במקדש צ׳ונג-גו ולאחר מכן נצא לאזור יפייפה נוסף ונתהלך בתוך הנוף המרהיב שכולל יערות אורנים, אגמים, מרבדים צבעוניים ועוד. נשוב בנסיעה לעיירה שנגרילה. לינה בשנגרילה (3800 מ').
נצא בנסיעה אל שדה התעופה של דאוצ׳נג, שדה התעופה הפעיל הגבוה בעולם ונעלה על טיסה ללהאסה עם עצירת ביניים בצ׳נגדו. לאחר הנחיתה נסע ללהאסה, בירת האזור האוטונומי של טיבט. העיר ששוכנת בגובה של 3,650 מטר מעל פני הים מוקפת הרים מושלגים ואווירה רוחנית שורה בה ולכן לא בכדי משמעות השם להאסה הוא ״ארץ הבודהה״. להאסה היא מעין "ירושלים הטיבטית", בירתה המסורתית של טיבט, מקום מושבו ההסטורי של הדלאי להאמה והעיר הקדושה ביותר לטיבטים. לאחר ההגעה נצא לסיבוב קצר ברחובות העיר ונהנה מהאווירה המיוחדת שלה. לינה בלהאסה (3650 מ').
היום נצטרף ליום הראשון של ‘פסטיבל שוטון’, אחד הפסטיבלים המעניינים והססגוניים ביותר בלוח השנה הטיבטי. משמעות השם ‘שוטון’ היא יוגורט, על שם היוגורט שמחלקים הטיבטים לנזירים היוצאים ביום זה אל מחוץ לשערי המנזרים לאחר שהיו מסוגפים בו במשך חודשים. במהלך הפסטיבל נגלה ציור טנגקה (ציור טיבטי קדוש) ענק באירוע שמושך אליו אלפי בני אדם שבאים לחזות במחזה המרהיב. לאחר שנבקר באירוע המרכזי ונשאף מהאווירה הטיבטית הייחודית, נבקר בארמון הפוטאלה, המבנה המרהיב אשר ממוקם בלב להאסה שימש עד שנת 1959 שימש כמשכנם של כל הדלאי להאמות החל מהמאה ה-17 ושימש למעשה כארמון וכמרכז השלטון של טיבט. זהו אחד המבנים היפים והמרשימים בעולם אשר משמש כמוקד עליה לרגל לטיבטים מכל קצוות העולם. לאחר מכן נמשיך למקדש ג׳וקהאנג, המקדש החשוב ביותר בטיבט אשר לפי האמונה נבנה במאה השביעית על ידי המלך סונצאנג גאמפו עבור שני פסלי הבודהה שהביאו שתי נשותיו מסין ומנפאל. לסיום נסייר ברחוב בארק-הור, השוכן סביב למקדש ג׳וקהאן שבלב העיר. זהו מקום נהדר לקניית מזכרות טיבטיות. לינה בלהאסה (3650 מ').
נקדיש יום נוסף ללהאסה. נתחיל את היום ב-נובולינגאקה – ארמון הקיץ של הדלאי לאמה, המקום האחרון שבו שהה לפני בריחתו להודו. שם נמשיך להנות מארועי הפסטיבל, אופרה טיבטית מסורתית שכוללת ריקודים, שירה, שינון מנטרות ומשחק. לאחר מכן נמשיך אל מנזרים עתיקים ששיכים לענפים השונים של הבודהיזם הטיבטי ואשר בהם במשך מאות שנים התפתחה והועמקה התורה הבודהיסטית הטיבטית. בשיאם חיו בהם אלפי נזירים באחד המנזרים גם נחזה בויכוח הנזירים המסורתי. ארוחת ערב ולינה בלהאסה (3650 מ').
נצא בנסיעה בתוך עמק ה׳יארלונג׳ היפייפה אל העיירה טסדאנג. אגדות רבות נקשרו לעיירה טסדאנג ועמק היארלונג הקרוי על שם שושלת המלכים הטיבטית ששלטה מהאזור עד אשר ‘קיסר טיבט’ ה-33 העביר את מרכז השליטה ללהאסה עם הרחבת שטחי האימפריה. על אף שאורכו של העמק הינו 72 ק”מ בלבד הוא נחשב ל’ערש הציוויליזציה הטיבטית’ ומכיל שילוב של נוף טבעי הכולל פסגות הרים, אגמים, מעיינות שלידם נמצאים גם אתרים היסטוריים ודתיים בעלי חשיבות עליונה – ביניהם טירות, מנזרים, אתרי קבורה, סטופות ועוד. נתחיל בביקור במנזר סאמייה, המנזר הראשון בטיבט שנבנה במאה השמינית לספירה. משמעות השם סאמייה הוא ‘פליאה’, על שם התחושה שהוא מעורר בלבבות האנשים אשר צופים בו. בנייתו הגרנדיוזית והמסובכת של הבניין מתארת את צורת העולם כפי שמתוארת בסוטרות. ארוחת ערב ולינה בטסדאנג (3100 מ').
הבוקר נבקר בארמון יומבולקנג (Yumbulakang) אשר נבנה במאה השנייה לספירה ונחשב לארמון הראשון בטיבט שנבנה עבור ניטרי המלך הטיבטי הראשון. הארמון שבהמשך הפך למנזר (Tsanpo), המשקיף על האזור ומספק נוף מרהיב. נמשיך ונסע כשעתיים אל שדה התעופה של להאסה ונעלה על טיסה חזרה לצ׳נגדו. בערב נהנה מארוחה סינית מקומית. לינה בצ'נגדו.
הבוקר נגיע לפארק העם ונבקר באחד מבתי התה שבסמוך לו. נמשיך אל שוק התה הענק של צ׳נגדו, אליו מגיעים כל סוגי וכלי התה המובחרים מכל רחבי סין, כמו גם מקוריאה, יפן וטאיוואן. משם נמשיך אל אחד מבתי החולים לרפואה הסינית המסורתית ונכיר מקרוב את הפילוסופיה ושיטות הטיפול, שלפי התפיסה הסינית קיימים מזה אלפי שנים. נמשיך לביקור באחד הרחובות המסורתיים של צ׳נגדו, כמו גם באחד מהרחובות המודרניים, קונטקסט חזק לתרבות הטיבטית המסורתית. נסיים בארוחת צהריים מסכמת לטיול לטיבט ומערב סצ'ואן, ואחריה נסע חזרה לשדה התעופה ונעלה על טיסה לתל אביב דרך שנזן שבסין.
בשעות הבוקר ננחת בתל אביב.
תוספת ליחיד בחדר: 595 $
הצעיר לבוש מדי הקרב השחורים חמק בזריזות דרך הצללים, שהטילו מנורות המסדרון בארמון נאראיאנהיטי (Narayanhiti palace) שבקטמנדו. […]
איפה הן הנזירות כולן? (ארקיפה, פרו) מנזר סנטה קטלינה נמצא בעיר ארקיפה, העיר השניה בגדלה בפרו ואחת […]
רוצים לשמוע מה המטיילים שלנו חשבו על הטיול? אספנו בשבילכם את כל מכתבי ההמלצה שקיבלנו במקום אחד.