בשעות הצהרים ניפגש בשדה התעופה בתל אביב ונעלה על טיסה דרך יעד מקשר לאסטנה בירת קזחסטן, אליה נגיע לפנות בוקר של היום השני. לינה באסטנה.
אסטנה (נור סולטן) היא בירת קזחסטן החל משנת 1997. מאז התפתחה העיר בקצב מסחרר למטרופולין אולטרה-מודרני. היום נסייר באתרי העיר החשובים ונציץ על עתידה המדיני והכלכלי המשתנה של קזחסטן. נגיע לפירמידת השלום והזכוכית העצומה בגודלה (שתוכננה על ידי האדריכל הבריטי הנודע נורמן פוסטר) ולמתחם חאן שטיר המרשים, שזכה לכינוי "האוהל הגדול ביותר בעולם". נבקר במסגד הסולטאן הלבן, שנפתח בשנת 2012 על גדת נהר יסיל בסמוך לפירמידת השלום. נתעמק בהיסטוריה של קזחסטן במוזיאון הלאומי ובכיכר העצמאות. נמשיך אל המונומנט החשוב ביותר מתערוכת אקספו 2017 – ביתן נור עלם בעל הצורה הכדורית הייחודית, הבנוי כמוזיאון האנרגיה העתידי, שם נוכל ללמוד מעט על אנרגיה, מקורותיה ודרכי השימוש בה. ארוחת ערב ולינה באסטנה.
נתחיל את היום באחד המונומנטים האייקוניים ביותר באסטנה – מגדל באיטרק, המתנשא לגובה של 344 מטר, נמשיך לביקור במתחם הייחודי "אטמקן", אשר הוקם בהוראת נשיא המדינה נורסולטאן נזרבייב ונפתח באסטנה ב-8 בספטמבר 2001. המתחם הוא למעשה מפת קזחסטן המשתרעת על שטח של 1.7 דונם, ומשקפת היבטים של טבע ונוף, אדריכלות ורשתות תחבורה. נמשיך ונבקר במרכז חאן שטיר המכונה גם "האוהל הגדול ביותר בעולם", שעוצב על ידי נורמן פוסטר ומתנשא לגובה של כ-150 מטר, כאשר גודלו מבפנים משתווה לכשני מגרשי כדורגל. בצהרים נצא בנסיעה של כשעה ל"אקמולה", מחנה הנשים הגדול ביותר, אחד מ"הגולאגים" שפעלו בקזחסטן בתקופה הסובייטית בשנים 1938-1953 ואיכלס בשיאו כ-8000 אסירות ובני משפחות של אנשים שנאשמו בבגידה ב"אמא רוסיה". אחר הצהרים נשוב לאסטנה וניקח טיסה לאלמטי. ארוחת ערב ולינה באלמטי.
העיר אלמטי, המתפרשת למרגלות הרי הטיאן-שאן, היא הגדולה ביותר בקזחסטן, והעשירה ביותר במרכז אסיה. אלמטי של ימינו ממוקמת על חורבותיה של עיירת נווה מדבר קדומה על דרך המשי בשם אלמטו. פירוש שמה של אלמטי הוא "המקום עם התפוחים", והזנים הרבים של תפוח הבר בסביבה נותנים למדענים סיבה להאמין שכאן טיפחו לראשונה תפוחים. כיום העיר משגשגת מההשקעה הזרה הניכרת שהיא משכה, בעיקר בענפי הנפט והגז. נבקר בפארק פאנפילוב, ריאה ירוקה בליבה של העיר, וקתדרלת זנקוב העומדת במרכז הפארק. זוהי כנסיה אורתודוכסית מעץ, שנבנתה בסוף המאה ללא שימוש במסמרים. חזיתו הצהובה והירוקה וכיפות הזהב נותרו מעידן הצארים. זהו אחד הבניינים הבודדים באלמטי ששרדו ברעידת האדמה ההרסנית של שנת 1911.
נבקר במוזיאון לכלי נגינה, שנמצא בבניין עץ בסגנון רוסי משנת 1907, שכונה בעבר בית הקצינים. המוזיאון, שנוסד בשנת 1980, מציג אוסף של כלים קזחים מסורתיים, כולל הדומברה, כלי מיתר אופייני למדינות מרכז אסיה. נצא לסיור בשוק, המציע את כל סוגי התוצרת המקומית, האגוזים והפירות היבשים. נמשיך ונבקר בקוק-טובה, גבעה בגובה 1130 מטר בפאתי אלמטי, המציעה נקודת תצפית ייחודית ונוף עוצר נשימה על העיר. נמשיך לנקודת תצפית יפה נוספת בנקיק מדאו המוקף בהרים מוריקים. נשוב אל העיר לביקור במרכז המלאכה המקומי ונשתתף בסדנא בדגש על אחת מהמלאכות המסורתיות. ארוחת ערב ולינה באלמטי.
הבוקר נצא בנסיעה אל עבר הפארק הלאומי אלטין-אמל (340 ק"מ, 5 שעות). זהו ביתם של מספר נופים ייחודיים, הכוללים יערות והרים. כמו כן למקום יש ערך היסטורי, עם תלולי קבורה עתיקים ופטרוגליפים המצויים כאן, וכמובן, מספר יונקים ובעלי חיים נדירים חיים כאן. בצהרים נצא בנסיעה "דיונות החול המזמרות" – דיונת חול ענקית בצבעים בהירים, אורכה 3 ק"מ וגובהה 150 מטר. "דיונות החול המזמרות" היא תופעת טבע, המפורסמת בעובדה שכאשר מזג האוויר יבש, היא פולטת צליל המזכיר את ניגון האורגן. הדיונה ידועה גם בזכות הנופים היפים הנשקפים ממנה. ארוחת ערב ולינה בבית ההארחה בקרבת הדיונה.
נעזוב את אזור הדיונה וניסע לפארק הלאומי צ'ארין (210 ק"מ, 3 שעות). קניון צ'ארין, אשר רבים משווים לו את יופיו של הגרנד קניון בארה"ב, נמצא ממזרח לאלמטי. הצורות הייחודיות של השחיקה והבלייה של פני השטח ייקחו אתכם אל עולם הפנטזיה הסוריאליסטי של פסלים גחמניים והזויים כאחד. גובה המדרונות התלולים, העמודים והקשתות מגיע עד ל- 150-300 מטר, והמראות במקום מדהימים ביופיים. נשוב בנסיעה לאלמטי (210 ק"מ 3-4 שעות). ארוחת ערב ולינה באלמטי.
נתחיל את היום במרכז היהודי בקזחסטן – חב"ד ליובאוויטש – "בית מנחם". משם נמשיך לנקיק הגדול בקרבת אלמטי, "סונקאר", נפגוש בציידי הבזים הקזחים ונחזה במופע ציד בעזרת העוף הדורס המרשים. נהנה מארוחת צהריים אשר תוגש ביורט (אוהל מסורתי), וממופע פולקלור קזחי עממי. נמשיך אל שדה התעופה נמשיך אל שדה התעופה ונמריא לתורכמניסטן. בשעות הערב ננחת באשחבאד (Ashgabat) הבירה שלרגלי הרי איראן (בכפוף לשינוי אפשרי), ונצא לסיור היכרות בעיר, המכונה "הפנינה של מרכז אסיה", עיר המשלבת פארקים ובניינים מפוארים, עם פסלי שליט כל יכול. נבקר בפארק העצמאות, ובקשת ה"נייטרליות" שבראשה פסל מצופה זהב של נשיא תורכמניסטן הראשון, מתחם הזיכרון הלאומי המוקדש לקורבנות רעידת האדמה שאירעה בשנת 1948 ומלחמת העולם השנייה. ארוחת ערב ולינה באשחבאד.
נתחיל בבזאר העירוני הגדול ביותר בתורכמניסטן, טולקוצ'קה ((Tolkuchka), המקום הצבעוני ביותר באשחבאד ואחד השווקים המרכזיים במרכז אסיה. השוק פעיל לאורך השבוע, ובו סוחרי האזור ומציעים את מרכולתם: מפירות וירקות ועד למבחר של עבודות רקמה מסורתיות, שטיחים, מוצרי לבד, תכשיטים, כובעים ותלבושות מסורתיות. בצהרים נעלה על ג'יפים ונשים פעמינו צפונה אל ישוב קטן בשם דרווזה (Darvaza), כ-200 ק"מ צפונית לעיר הבירה. בדרכנו נעבור דרך נווה המדבר ארבנט (Erbent), שם ניתן לראות את הנוודים ומלאכות היד המסורתיות שנשתמרו במהלך השנים. לעת ערב נגיע אל "הכניסה הראשית לגיהנום", לפחות זוהי הסברה הרווחת בקרב המקומיים. "השער לגיהנום" הוא כינויו של בור ענק בקוטר של כ-70 מטרים שנפער באדמת מדבר "הקארה-קום" שבתורכמניסטן בתחילת שנות ה-70. בשעת השקיעה נחזה באש הבוערת תמיד המפעפעת מבטן האדמה ונראית כמו "בור השטן". נהנה מארוחת טעימות פרי ידיהם של יושבי המדבר הנודדים תחת כיפת השמיים ונצא חזרה בנסיעה אל אשחבאד. לינה באשחבאד.
הבוקר ונבקר באתרים הקרובים לאשחבד, הכי קרוב לאיראן שאפשר, נסייר בעיר העתיקה ניסה בירת האימפריה הפרתית (Nissa), הממוקמת כ – 18 ק"מ מהעיר, המהווה אחד מאוצרות הארכיאולוגיה המרכז אסיאתית והוכרזה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. נמשיך וניסע לחוות הרבעה לסוסי אחאל-טקה ליד גאוקדאפה (Geokdepe), אשר פירוש שמה בשפה המקומית הוא "הגבעות הירוקות". נמשיך לביקור באגם תת קרקעי, פלא עולמי שנקרא קוב אטא (Kov Ata). המערות הן תופעת טבע נדירה ויפהפייה של אגם גופרית עם מים חמים . נמשיך וניסע אל העיר בלקאנאבאד ((Balkanabat השוכנת למרגלות הרי הבלקן האדירים. בלקאנאבאד הינה מרכז תעשיית הנפט והעסקים של מערב תורכמינסטן. ארוחת ערב ולינה בבלקאנאבאד.
הבוקר נצא לקניון יאנגיקאלה (Yangykala), בו חיים שבטים קזחים מגדלי סוסים, נוודים המאופיינים בכיסויי הראש הצבעוניים שלהם. פירוש השם יאנגיקאלה הוא "המבצרים הבוערים" בשל צבע האבנים הוורוד והכתום. נחלוף על פני קניונים מרהיבים, גמלים וכבשים רועות. נעצור לפיקניק צהריים בנוף היפהפה ומשם נמשיך לטורקמנבאשי (Turkmenbashi), עיירת נופש השוכנת על חוף הים הכספי. לינה וארוחת ערב בעיר אוואזה (Awaza) הסמוכה.
הבוקר נצא לשדה התעופה ונעלה על טיסת פנים לאשחבאד. עם הגעתנו נצא לביקור במוזיאון השטיח הלאומי, אחד מיסודות התרבות התורכמנית. באונס"קו הכריזו על כמה מסוגי השטיחים התורכמנים "יצירות מופת שאינן מוחשיות", אפשר לראות בשטיחים את הצופן הגנטי של העם התורכמני. נמשיך למופע פולקלור עממי של מוסיקה מקומית מסורתית. נהנה מארוחת ערב מסכמת לטיולנו לתורכמניסטן ונצא אל שדה התעופה הבינלאומי של שאחבאד.
לפנות בוקר נמריא לתל אביב דרך יעד מקשר. ננחת בתל אביב בשעות הבוקר.
תוספת ליחיד בחדר: 750 $
אוזבקיסטן, מקום האוזבקים, ארץ עצמאית במרכז הנידח של אסיה מאז הכריזה על כך בשלהי 1991. בעבר הרחוק […]
מטיילים המגיעים להודו אינם יכולים להתעלם מהשינוי המסחרר שעוברת תת היבשת – טלפונים ניידים לרוב, גורדי שחקים, […]
רוצים לשמוע מה המטיילים שלנו חושבים על הטיולים שלנו? אספנו בשבילכם את כל מכתבי ההמלצה שקיבלנו במקום אחד.