רוצים לקבל עוד פרטים על הטיול?

גנדהי ג'יאנטי.

הודו ידועה כמדינה החוגגת חגים רבים. הסיבה לריבוי החגים היא דתות שונות שנוצרו והתמזגו בגבולותיה לאורך ההיסטוריה. לרוב, תיירים מעדיפים להגיע להודו בזמן החגים הצבעוניים והראוותניים, כמו הדיוואלי. אך קיים חג נוסף, שקט וסולידי יותר, שיש לו משמעות רבה בתרבות ההודית – יום הולדתו של גנדהי, או "גנדהי ג'יאנטי". גנדהי נולד ב-2 לאוקטובר 1869. מכיוון שגנדהי היה ידוע כאדם סגפן וערכי, גם ה-2 לאוקטובר נחגג בצורה סולידית. יום זה מאופיין בטקסי תפילה ומנחות ברחבי הודו, לרבות באתר ההנצחה של גנדהי בניו דלהי, שם נשרפה גופתו. הטקסים מתקיימים במכללות, מוסדות ממשלתיים, קהילות, בתי תפילה ועוד. תחרויות ציור וחיבורים מתקיימות בבתי הספר. המסר של אותו יום הוא שלום, סולידריות והימנעות מאלימות, ברוח מורשתו של גנדהי. את מזמור התפילה האהוב על גנדהי שרים בטקסי התפילה. פסלי גנדהי המוצבים ברחבי המדינה מתכסים בקישוטי פרחים. יש אפילו אזרחים הנמנעים משתיית אלכוהול או אכילת בשר באותו יום. חברות ציבוריות ומוסדות ממשלה נסגרים כמובן.

למרות שמוסדות ממשלה נסגרים, אין זה אומר שהפרלמנט בחופש. הנשיא, ראש הממשלה ומנהיגים פוליטיים אחרים מכבדים את זכרו ומשתתפים במפגשי התפילה המתקיימים על הגנגס.

מטבע הדברים, ליום זה יש סמליות רבה, ולא אחת הוא מציף סוגיות בחברה ההודית, או משמש למטרות פוליטיות.

ביום זה נשמעים יותר נאומים המצטטים את גנדהי, עם פוליטיקאים המדגישים את קיום מורשתו. השנה יציינו ההודים 150 שנה להולדתו של גנדהי, וראש ממשלת הודו, נרנדר מודי, הצהיר שחובתם של אזרחי הודו להגשים את מורשתו עד ל-2 באוקטובר 2019. הוא אף קרא לפוליטיקאים במפלגתו לצעוד 150 ק"מ כדי להנציח את זכרו של גנדהי. המטרה היתה לשלוח אותם לאזורים בהם המפלגה פופולארית פחות, לביקור בכפרים עניים.

אפרופו מטרות פוליטיות, יום זה נחשב לעיתוי מצוין להשקת תכניות ממשלתיות. ממשלת צ'הטיסגר הכריזה על תכנית למאבק בעוני, שתושק באותו יום, וגם באנדרה פרדש הוצהר על פתיחתן של אלפי סוכנויות בדיוק ביום זה, במטרה לאכוף תכנית רווחה. באחמדבד, תוכנן למלא את נהר הסברמטי בשפכים מטוהרים ולהקדיש את התכנית הזו לזכרו של גנדהי ב-2 לאוקטובר. אפילו 'שביל גנדהי' הושק, כדי שמטיילים יוכלו לטייל ברחבי המדינה ולעצור באתרים היסטוריים הקשורים אליו.

אך לא מדובר רק ביום ממלכתי או פוליטי. בדומה לפסח ויום העצמאות, הגנדהי ג'יאנטהי הוא יום מצוין למכירות וקמפיינים שיווקיים. חברת חלב הקימה דוכנים בורנאסי כדי שאיכרים יוכלו למכור את מוצריהם באותו יום. אפילו סרטים יוצאים למסכים, בתקווה לקבל רייטינג גבוה יותר. השנה, סרטו של השחקן המפורסם הריטיק רושן צפוי להגיע למסכים ב-2 לאוקטובר. סרט נוסף היה אמור להגיע לקהל הרחב באותו יום, מה שעורר דיון בצהובונים ההודיים – האם שני הסרטים, שבשניהם יש שחקנים מפורסמים, יתחרו זה בזה, והאם הם יפסידו מכך? זמן לא רב אחרי, פורסם שיום ההשקה של הסרט השני יידחה מסיבה זו.

וכמו בימי הנצחה בישראל, גם בהודו עולים דיונים בנושא – האם הדור הצעיר עדיין מתחבר למורשת? ויש שיאמרו שהדור של היום הרבה יותר ציני, ופחות מתחבר לשיח שהיה פופולארי בימי קום המדינה. עם זאת, אין ספק שיום זה ימשיך לשמש כנקודת ציון חשובה בציבור ההודי.

עוד באתר - טיול להודו עם אקו טיולי שטח

טיולים הקשורים למאמר