בצהרי יום 1 נמריא בטיסה ישירה לשנגחאי (Shanghai) וננחת בבוקר יום 2 במטרופולין האדיר, המייצג יותר מכל את התמורות של סין החדשה. גורדי שחקים צצים בה חדשות לבקרים, מרכזי הסחר שלה משפיעים על הכלכלה העולמית, והייצוא ממרכזי הייצור של דרום סין משפיע על הרגלי הצריכה של העולם המערבי.
תחילה נבקר בפארק פוש׳ינג, אליו מגיעים בבוקר זקני שנגחאי להתעמל, לתרגל טאי צ׳י ולרקוד. נמשיך ל”גני יו” השלווים (Yu yuan), בית-גן שנבנה בתקופת שושלת מינג (1363–1644) על ידי הסוחר העשיר פאן יון דואן (Pan Yun Duan), לכבוד הוריו. נכיר את מלאכת הגן הסינית ואת הרעיונות העומדים אחרי בניית בית-גן שכזה, ונטייל בבאזאר שסביבו שהיה חלק ממנו. נבקר במוזיאון התעמולה, בו נמצא אוסף פרטי ונדיר של כרזות תעמולה משנות ה-30 ועד אחרי מהפיכת התרבות, דרכן נוכל להתבונן בתפיסת העולם של השלטון והחברה הסינית והתפתחותם לאורך השנים. נמשיך ונבקר ב׳פריז של המזרח׳, אזור ש׳ין טיאן די שברובע הצרפי. זהוא אחד המקומות היפים בעיר וממקומות הבילוי האהובים על סיניים ומערביים כאחד עם בתי קפה, מסעדות וחנויות וטיק מערביות וסיניות כאחד. נסיים את יומנו בבונד (Bund) – הטיילת שבנו ה”זרים” במאה ה-19 על שפת הנהר הבוצית של נהר החואנג פו – אחד מזרועותיו של נהר היאנג צה בדרכו אל האוקיינוס. נתרשם מהנהר, מהחזית הישנה שנבנתה בסגנונות אירופים ומהחזית החדשה באזור שממול – הפו דונג (Pu Dong) – המייצגת את החדשני והשאפתני. משם אל דרך נאנג’ינג (Nanjing) – רחוב מסחר אקסלוסיבי על גדות הנהר. הן הבונד והן רח’ נאנג’ינג רוחשים בפעילות קדחתנית עוד מימי מלחמות האופיום, שהביאו עמן את ההשפעה של המערב אל לב סין. כאן נלמד על סודות המסחר וההתמקחות הסיניים, אשר משקפים מסורות בנות מאות שנים של המסחר המקומי והבינלאומי של סין. ארוחת ערב ולינה בשנגחאי.
את הבוקר נתחיל עם סיפור היהודים של סין: נטייל בפארק העם (Renmin Park) – האזור בו ניצבו מסלולי מירוצי הסוסים, שמשפחת ששון היהודית הייתה חלק מהם. המשפחה הגיעה בגל ההגירה השני של יהודים לסין והיתה מהסוחרים העשירים של סין באותה תקופה. נבקר בבית הכנסת העתיק (Synagogue Museum) ובמוזיאון שלצדו. משם נמשיך לאזור של שנגחאי הישנה, אחד המעוזים האחרונים שנותרו מ׳שנגחאי של פעם׳ שהולכת ומפנה את מקומה לפיתוח המהיר ולמהגרי העבודה שממלאים את העיר ומשנים את צביונה. נסיים באזור טיאן זי פאנג, אזור אשר היווה חלק מהשכונות הישנות של שנגחאי ועבר הסבה לאזור אומנות ובילוי, וכיום הוא אחד המקומות התוססים בשנגחאי ועמוס בחנויות, בתי קפה ומסעדות מעוצבות. אחר הצהרים נצא ברכבת מהירה אל העיר טונש’י שבמחוז אנחווי השוכן מערבית לשנגחאי. בקרבת ההר הצהוב. נצא לסיור ברחוב העתיק והססגוני של טונש’י, אשר נמתח על פני קילומטר וחצי. ארוחת ערב ולינה בטונשי.
נצא בבוקר לכפר לינגשאן, אחד הכפרים היפים ביותר במחוז אנחווי, ונשוטט בין הסמטאות העתיקות ולאורך הנחל שחוצה את הכפר. משם נמשיך אל ההר הצהוב המרהיב ביופיו אשר מכסה שטח של יותר מ 250- קמ”ר. נעלה ברכבל לאזור שלוש הפסגות המרכזיות אשר משקיפות על כ-72 פסגות נוספות שמבצבצות מתוך ים העננים שמסביב. השילוב של הפסגות והעננים מספק נוף עוצר נשימה אשר היווה השראה לאין ספור ציירים סיניים. נעלה ברכבל לאחת הפסגות בהר ולאחר מכן נמשיך לשוטט בין נקודות התצפית השונות. משם נרד ברכבל ונסע חזרה אל העיירה טונש’י. לינה וארחת ערב בטונשי.
את היום נתחיל בביקור במפעל מקומי לייצור דיו. משם נמשיך לביקור בכפר העתיק ש’י-ש׳י נאן, כפר יפייפה שמעטים מכירים, הבנוי בצורה מסורתית האופיינית למחוז אנחוי. בתום הסיור נצא ברכבת מהירה לעיר האנגז׳ואו בירת מחוז ג׳ה ג׳יאנג אשר שוכנת בדלתה של עמק נהר היאנגצה. האנגז׳ואו שימשה כבירתה של שושלת סונג הדרומית ובה התפתחה תרבות יחודית, ביחד עם הנוף הטבעי של האזור, תרבות האוכל, התה והפנאי. האנגז׳ואו, אשר כונתה בפי מרקו פולו “גן עדן עלי אדמות”, נחשבת לאחת הערים האהובות בסין ושוכנת על שפת האגם המערבי שהינו אתר מורשת עולמית של אונס”קו. לאחר ארוחת ערב של מטעמים מקומיים, נהנה ממופע קצר – ׳Show Water Found׳ על שפת האגם המערבי. לינה בהאנגז׳ואו.
נחיל את היום בביקור ב׳שוק הרטוב׳ שוק הדגים המקומי בו ניתן למצוא מגוון של דגים ומאכלי ים לצד תבלינים, ירקות ועוד.. משם נמשיך לשייט נעים על ה׳אגם המערבי׳ סימן ההיכר של העיר ומקום שאליו נקשרו אגדות רבות וחוברו שירים רבים עוד יותר. לאחר מכן נבקר במקדש לינג- אין אשר שייך לזרם הצ׳ן בודהיזם (שממנו התפתח הזן היפני). המקדש יער בלב האגז׳ואו ולו הסטוריה של 1700 שנה והוא המקדש הגדול והחשוב בהאנגז׳ואו. לאחר הביקור במקדש נצא לסיבוב הליכה באזור היפה אשר מקיף אותו. משם נצא לשדה התעופה ונעלה על טיסה לעיר גווילין שבמחוז גואנש׳י. המחוז כולו ידוע בתצורות הטבע הייחודיות שלו ונחשב לאחד המקומות היפים ביותר בסין. לינה בגווילין.
נסע בבוקר אל עיירה העתיקה והצנועה דאשו ((Daxu אשר בעבר היתה עיירת מסחר משגשגת אך במרוצת מאות השנים כמו נשכחה. נתהלך ברחובותיה הצרים המרוצפים אבנים שטוחות ולצד הבתים העשויים מאבן ונפגוש את המקומיים שנעים בקצבה האיטי של העיירה. משם נמשיך אל הר יאו אשר ממנו נשקף נוף מרהיב האופייני למחוז הדרומי. את הדרך למעלה ולמטה נעשה ברכבל. נמשיך ונעלה על הרכבת המהירה לעיירה צונג ג׳יאנג שבמחוז גוויז׳ואו השכן, אחד המחוזות המרתקים בסין. המקומיים נוהגים לומר שלא תמצא כאן ׳שלושה מטבעות בכיסו של אדם׳, לא ‘שלושה ימים ללא גשם׳ ולא ׳שלושה קילומטרים של דרך ללא פיתולים’ ואכן גוויז׳ואו עודנו אחד המחוזות העניים בסין אשר מאופיין בטופוגרפיה של הרים וגבעות שביניהם מפרידים נחלים ונהרות אשר יוצרים אין ספור דרכים פתלפתלות. לינה וארוחת ערב בצונג ג׳יאנג.
בבוקר נבקר באחד מכפרי הסביבה, שם נערך יום שוק יחודי אשר מתקיים רק פעם אחת בשנה אליו מגיעים כל תושבי הסביבה בלבושם המסורתי. יום השוק הוא מעיין פסטיבל מקומי בו סוחרים בני המקום בשוורים לצורך מלחמת שוורים, פותחים דוכנים ולפעמים גם שרים ורוקדים ובעיקר נפגשים עם בני ובנות הכפרים השכנים. לאחר ארוחת צהריים נצא בנסיעה של כ 3- שעות דרך הכבישים המתפתלים אל עומקו של חבל גוויז’ואו ואל טרסות האורז הנסתרות של ג’יה באנג. זהוא אחד האזורים היותר מרהיבים אך הפחות מוכרים שלמרבה הפלא שמר על אותנטיות ויופי בתולי של הטרסות והכפרים במקום. לינה בג’יה באנג.
ביום זה בטיולנו לסין נזכה לראות את אחד המפעלים הגדולים שהקים המין האנושי – טרסות האורז; הטרסות שינו את פני הכלכלה הסינית בתקופה הקיסרית ומספקות עד היום תעסוקה לבני הכפרים הסמוכים. נתחיל את יומנו מוקדם בבוקר כדי לראות את הזריחה העולה על נוף הטרסות. נמשיך ונצא לסיבוב באזור בין הכפרים. לאחר מכן נסע לכיוון העיירה ז’או שינג כשבדרך בהתאם לזמן נעצור בכפרי המיעוטים השונים שנדמה כאילו הזמן עצר בהם מלכת. בערב נגיע לז׳אוש׳ינג שם חיים בני ה׳דונג׳ הידועים בבנייתם הייחודית בעץ ללא מסמרים ובבניית מ’ גדלי התוף’ המתנשאים לגובה של עד 30 מסמרים, המגדל משמש את הכפר, או כמה כפרים יחדיו כמקום בו מתנהלות ישיבות מועצת הכפר והמקום בו דנים בנושאים חשובים מעת לעת, כמו כן מתנהלים בו החגים והטקסים החשובים. לאחר הגעה והתמקמות במלון נצא לסיבוב בעיירה היפיפיה העשויה כולה מבתי עץ ובמרכזה זורם נחל. ארוחת ערב מקומית ולינה בז’או שינג.
בבוקר נעלה לכפר קטן אשר משקיף על העמק הצר בו שוכנת ז’או שינג. נסתובב בין בתי העץ היפים של הכפר כאשר בהתאם לזמן נוכל לרדת ברגל כל הדרך בחזרה לז’או שינג, הליכה של כשלוש שעות במורד טרסות האורז והכפרים שבדרך. נמשיך לתחנת הרכבת של צונג ג׳יאנג ונעלה על הרכבת המהירה חזרה לגווילין, ממנה נסע לכיוון העיירה יאנגשואו אשר הודות לנוף ההרים הקראסטיים שבוקעים מהאדמה ונהרות ה’לי’ וה’יולונג’ שמשני צדדיה, הפכה עם השנים לאחד המקומות האהובים ביותר על מטיילים סינים ומערביים כאחד. ארוחת ערב ולינה ביאנגשו.
נצא לנהר הלי (Li), פס כחול בתוך שדות ירוקים והרים מזדקרים, ונעלה על סירות כדי לשוט אל עבר העיירה פולי (Fuli). נצפה בדייגים ובבני הכפרים שעל המים, ונלמד על התפקיד המרכזי של הנהר העצום בחייהם: מי הנהר משמשים אותם להשקיית השדות והמקנה, לקירור בעלי החיים, לגידולם וכמובן לשתייה ולרחצה, וכן כמקור לדגים, שמהווים חלק משמעותי מהרכב המזון באזור. נגיע אל העיירה פולי (Fuli), נשוטט ברחובות הקטנים ונבקר בשוק המקומי. נמשיך אל גבעת הירח- נטפס במדרגות במעלה הההר כאשר מלמעלה נזכה לחזות בנוף היפייפה של האזור. לאחר מכן נצא לטיול בין הכפרים שבסביבת יאנגשואו ונחשף לאורח החיים הכפרי. לקראת ערב נשוב ליאנגשו, לאכול ארוחת ערב ולראות את ההופעה “רשמים” (Impression) – מופע עוצר נשימה שנערך על גדות הנהר בבימויו של הבמאי ג’ו יי מו, אשר ביים את טקס פתיחת האולימפיאדה ב-2008. לינה ביאנג שו.
הבוקר נסע אל אחד ממטעי התה הידועים של מחוז גואנג שי, ותוך כדי קטיף עלי תה צעירים נלמד על תכונותיו השונות של התה היחודי, ובכלל על חשיבותו של התה בתרבות הסינית. לאחר מכן גם נשתה כמובן מהתה המשובח. בצהרים נצא לשדה התעופה של גווילין ונעלה על טיסה לבייג’ינג (Beijing), בירתה ההומה של סין. העיר העצומה הזו היא מראה של סין כולה, על שלל הניגודים שבה. בנייני פאר רבי קומות לצד חוטונגים (סמטאות) עתיקות, מכוניות מן הדגמים החדשים ביותר החולפות על פני ריקשות ואופניים, ועושר בלתי נדלה לצד פשטות וצניעות. כל אלו ועוד הם מהסממנים הבולטים ביותר של המדינה המתפתחת בקצב המהיר בעולם, בה נבלה את בימים הקרובים. ארוחת ערב ולינה בבייג’ינג.
היום נקדיש את זמננו לאתריה הממלכתיים של העיר, לאלו של שושלת מינג (1363–1644) תקופה בה נבנתה העיר של היום ולאלו שהוספו בעת השלטון המודרני, בעיקר של המאה ה-20: נתחיל בכיכר טיאן אן מן (Tian An Men), המייצגת את התהפוכות הפוליטיות אשר עברו על סין במאות האחרונות ואת מקום המחאה הציבורית שהוא ערך תרבותי חשוב מאוד בסין. פתגם ידוע אומר ש”מנהיג אשר לא כבש את הכיכר, אין הוא מנהיג אמת של סין”. וכיבוש הכיכר לפי הסינים הוא בעזרת אוכל “כשהעם שבע, העם רגוע”. במרכז הכיכר עומד המוזוליאום של מאו דזה דונג הנערץ עד היום, ומארבעת צדדיה ניצבים בניינים חשובים: היכל העם (הקונגרס), המוזיאון ההיסטורי, השער הכי חשוב בחומת העיר (שנהרסה) ו”העיר האסורה” – הארמון של קיסרי סין עד 1911. נמשיך וניכנס ברגל אל תוככי העיר האסורה (Forbidden City), בה חיה המשפחה הקיסרית, משרתיה וסריסיה; עד ראשית המאה ה-20 לא הורשתה כף רגלו של בן העם הסיני לדרוך בתוככי העיר. היום העיר האסורה היא מוזיאון לחיים הקיסריים ולעושר הרב של התקופה הקיסרית. נהלך בינות האולמות והחצרות המפוארים, ונספוג את האווירה המיוחדת של המקום. נצא ממנה, ונעלה על גבעת הפחם (Coal Hill), הנקודה הגבוהה ביותר במרכז העיר בייג’ינג, המציעה תצפית מרהיבה על העיר הזו, שלעולם אינה נחה. נמשיך ונטייל ברחובות העתיקים בעזרת כלי תעבורה “ישן” הריקשה הנישאת על ידי אופניים באזור ההוטונגים (Hutong) ונראה כיצד חי העם באותן תקופות קיסריות, ומה קרה לעיר עם עלייתו של מאו לשלטון ב-1949. נאכל ארוחת ערב ונראה את מופע הקונג פו של שאולין (Kung Fu). לינה בבייג’ינג.
נמשיך את ביקורנו בבירה אל מה שהעולם המערבי מכיר כסממן הבולט ביותר של סין, ושום טיול לסין אינו שלם בלעדיו – החומה הגדולה (Great Wall). נטייל לאורכו של אחד הקטעים היפים במיוחד של החומה, ונלמד על ההיסטוריה המביכה מעט של המפעל האדיר הזה, שתחם את סין המאוחדת מפני הפולשים מצפון – המונגולים והמנצ’ורים. מהחומה נמשיך אל נטייל ברובע האומנים 798 (798 Art Zone) – האנגר גדול שאומץ על ידי אומנים צעירים ואוונגרדיים כדי לשמש בית מלאכה לאומנותם. היום זהו אזור שוקק חיים של אמנים שעובדים במקום, של תערוכות באות ותערוכות הולכות, של חנויות ליצירות אמנות ובתי קפה נחמדים. נהנה מארוחת ערב במסעדה מקומית. לינה בבייג’ינג. נקנח את היום במדרחוב ובשוק האוכל הלילי של אזור וואנגפוג’ין. לינה בביג’ינג.
בשעת בוקר נצא ביחד עם סינים רבים למקדש השמיים – “חדר הכושר” הגדול בעולם. אלפים מבני בייג’ינג נפגשים שם מדי בוקר לתרגולים שונים לשיפור הבריאות, מהליכות קדימה, אחורה ולצדדים, דרך טאי צ’י ועד לריקודים המוניים.. לאחר שנתעמל ונצלם את המתעמלים והמתרגלים ניכנס למקדש השמים עצמו (Temple of Heaven), שנבנה על ידי הקיסר השלישי של שושלת מינג, שראה עצמו (כמו כל קיסרי סין) כבן שמיים וכ”אביהם” של הסינים (כלומר עליו לדאוג לרווחתם); במקדש הוא פנה אל השמים וביקש שייטו חסד עם בני עמו, יברכו אותם בבריאות, בפריון, בגידולים חקלאיים ובהגנה מפני פגעי מזג האוויר, וכך יוכל להמשיך לשלוט ולהנהיג. נמשיך לטייל ברחובותיה וברובעיה המרכזיים של בייג’ינג, ובערב נצא לארוחה מסכמת לטיולנו לסין, ולאחריה נצא לכיוון שדה התעופה, כדי לעלות על טיסת לילה לישראל.
בשעות הבוקר ננחת בתל אביב.
תוספת ליחיד בחדר: 750 $
“הסינים הם היהודים של המזרח”, אומר לי הפרופסור הסיני, עם טון מיתולוגי שלא משאיר ספק שאמת זו […]
חואה שאן – המקום בו מצוקים, קיסרים ופרחים נפגשים הדפיקות החזקות על הדלת מתערבבות בחלום, אבל לא […]
רוצים לשמוע מה המטיילים שלנו חשבו על הטיול? אספנו בשבילכם את כל מכתבי ההמלצה שקיבלנו במקום אחד.