בצהרי יום 1 נמריא בטיסה ישירה לשנגחאי (Shanghai) וננחת בבוקר יום 2 במטרופולין האדיר, המייצג יותר מכל את התמורות של סין החדשה. גורדי שחקים צצים בה חדשות לבקרים, מרכזי הסחר שלה משפיעים על הכלכלה העולמית, והייצוא ממרכזי הייצור של דרום סין משפיע על הרגלי הצריכה של העולם המערבי.
נתחיל את יומנו בבונד (Bund) – הטיילת שבנו ה”זרים” במאה ה-19 על שפת הנהר הבוצית של נהר החואנג פו – אחד מזרועותיו של נהר היאנג צה בדרכו אל האוקיינוס. נתרשם מהנהר, מהחזית הישנה שנבנתה בסגנונות אירופים ומהחזית החדשה באזור שממול – הפו דונג (Pu Dong) – המייצגת את החדשני והשאפתני. נעלה לתצפית מהמרכז הפיננסי של שנגחאי (World Financial Center), המאוכלס במשרדים ובמלון פאר; המרכז העוצר נשימה הוא התשיעי בגובהו בעולם (492 מ’)!! משם אל דרך נאנג’ינג (Nanjing) – רחוב מסחר אקסלוסיבי על גדות הנהר. הן הבונד והן רח’ נאנג’ינג רוחשים בפעילות קדחתנית עוד מימי מלחמות האופיום, שהביאו עמן את ההשפעה של המערב אל לב סין. כאן נלמד על סודות המסחר וההתמקחות הסיניים, אשר משקפים מסורות בנות מאות שנים של המסחר המקומי והבינלאומי של סין. ארוחת ערב ולינה בשנגחאי.
את הבוקר נתחיל עם סיפור היהודים של סין: נטייל בפארק העם (Renmin Park) – האזור בו ניצבו מסלולי מירוצי הסוסים, שמשפחת ששון היהודית הייתה חלק מהם. המשפחה הגיעה בגל ההגירה השני של יהודים לסין והיתה מהסוחרים העשירים של סין באותה תקופה. במאה ה־19 השתלטו מורדי “חברת החרבות הקטנות” (מה שכונה מרד הבוקסרים) על חלק זה של העיר, ומכאן פעלו כנגד הזרים ונגד השושלת המושחתת שמשלה באותה תקופה – שושלת צ’ינג (1644–1909). הקהילה היהודית שהגיעה בגל הראשון מארצות ערב, בעיקר מיהדות עירק העשירה, קלטה במאה ה-19 וה-20 המוקדמות פליטים מרוסיה, ואלו חיו בשכונה בה נבקר. בימי מלחמת העולם ה-2 אישרה סין לקלוט את שארית יהודי אירופה, שנרדפו על ידי הנאצים, ואלו נקלטו על ידי הקהילה הרוסית והקהילה היהודית הותיקה והעשירה; קהילות שלמות העתיקו את חייהן ועברו למספר ערים בסין, ביניהן שנגחאי, בהן יכלו היהודים לשמור על אורחות חייהם ולהקים מרכזי תרבות, בתי כנסת ובתי ספר. נבקר בבית הכנסת העתיק (Synagogue Museum) ובמוזיאון שלצדו. ב”גני יו” השלווים (Yu yuan), בית-גן שנבנה בתקופת שושלת מינג (1363–1644) על ידי הסוחר העשיר פאן יון דואן (Pan Yun Duan), לכבוד הוריו. נכיר את מלאכת הגן הסינית ואת הרעיונות העומדים אחרי בניית בית-גן שכזה, ונטייל בבאזאר שסביבו שהיה חלק ממנו. נאכל ארוחת ערב, ונטוס לג’יאנג ג’יא ג’יה, שבצפון-מערב מחוז חונאן. לינה בג’יאנג ג’יא ג’יה.
את היומיים הבאים נבלה בביקור בשמורת הטבע ג’אנג ג’יא ג’יה (Zhang Jia Jie National Park), המתאפיינת בנופים מיוחדים ובמראות יוצאי דופן, שהיוו השראה לסרטים רבים, בין היתר לסרט “אוואטר” של הבמאי הקנדי הידוע ג’יימס קמרון. בשמורה ניצבים בגאון עמודי קראסט דקים, המנוקדים בצמחייה ירוקה, וחלקם מתנשאים לגבהים עצומים של 300 מ’, ומשתלבים בפסגות הרים המבצבצות לעתים מבעד לעננים, אגמים וערוצי נחלים וכפרים מקומיים עתיקים ומעניינים. היום נזכה לבקר באחד מהפלאים ההנדסיים המרהיבים בסין ובעולם כולו, גשר הזכוכית הארוך והגבוה בעולם של הגראנד קניון ז’אנג ג’יא ג’יה (Grand Canyon with the Glass Bridge), שנפתח לפני מספר שנים למבקרים. מהגשר ניתן לראות נוף פנורמי מרהיב של הפארק ולהתנסות בהליכה על גשר שקוף בגובה מרשים. נעלה ברכבל להר טיאן זי (Tian zi), נרד במעלית של זכוכית (Bai Long Elevator) ונחזה ביופיים של הרי יואן ג’יא ג’יה (Yuan Jia Jie). ארוחת ערב ולינה בג’יאנג ג’יא ג’יה.
היום נמשיך את ביקורנו באזור ג’אנג ג’יא ג’יה, ונתמקד בשמורת טיאן-מן שאן- “הר שער השמיים”, אשר מתנשא לגובה של 1,520 מטרים וקיבל את שמו משער הסלע הענק הטבעי שבראש ההר, ואגדות רבות נקשרו אליו. נלך לאורך המצוקים התלולים של ההר על השבילים, המדרגות התלויות ונקודות התצפית המרהיבות שמקיפות את ההר. נסיים את ביקורנו בשמורה ונצא אל עבר צ’נגשה (.(Changsha ארוחת ערב ולינה בצ’נגשה.
בבוקר נעלה על רכבת מהירה לגווילין (Guilin) ומשם ניסע ישירות ליאנג שו (Yang Shuo) – אזור בו ההרים מזדקרים – תופעה גאולוגית מיוחדת ונדירה – נהר הלי הירוק מפלס דרכו בינות להם. בדרכנו נעצור בהר שיאנגונגונג ((Xianggong לתצפית מרהיבה על האזור. כשנגיע ליאנג שו, עיירת תרמילאים חביבה בנוף עוצר נשימה, נצא לסייר ברחוב המערבי (West Street) והתוסס, שמשמש היום כאחד משווקי התיירים הכי ציוריים. ארוחת ערב ולינה ביאנג שו.
את הבוקר נתחיל בשיעור טאי צ’י (Tai Ji) – אחת מאמנויות הלחימה הסיניות, שהמתרגלים אותה לא רק מאמנים את גופם, את האיזון ושיווי המשקל ומחזקים את השרירים, ומזרימים את האנרגיה הפנימית (צ’י) הזורמת במרידיאנים שבגוף ובכך שומרים על הבריאות הגופנית והנפשית. לאחר התרגול נצא לנהר היולונג (Yulong), פס כחול בתוך שדות ירוקים והרים מזדקרים, ונעלה על סירות במבוק כדי לשוט אל עבר כפרים בסביבה, בהם נסייר ונלמד על התפקיד המרכזי של הנהר העצום בחייהם: מי הנהר משמשים אותם להשקיית השדות ומקנה, לקירור בעלי החיים, לגידולם וכמובן לשתייה ולרחצה, וכן כמקור לדגים, שמהווים חלק משמעותי מהרכב המזון באזור. נשוב ליאנג שו, לאכול ארוחת ערב ולראות את ההופעה “רשמים” (Impression) – מופע עוצר נשימה שנערך על גדות הנהר בבימויו של הבמאי ג’אנג יי מו, אשר ביים את טקס פתיחת האולימפיאדה ב-2008. לינה ביאנג שו.
ביום זה בטיולנו לסין נזכה לראות את אחד המפעלים הגדולים שהקים המין האנושי – טרסות האורז; הטרסות שינו את פני הכלכלה הסינית בתקופה הקיסרית ומספקות עד היום תעסוקה לבני הכפרים הסמוכים. ניסע לאזור לונג שן (Long Sheng), נעלה ברכבל ל”זנב הדרקון” (Long Ji) – אחת הנקודות היפות בה נפרשים טרסות האורז מטה מטה, מדרגה ועוד מדרגה. נספוג את האווירה המיוחדת שבמקום, נתרשם מכמות העבודה שנדרשת מהכפריים המקומיים כדי לחפור את הטרסות רחבות הידיים ולעבוד בשדות. נתהלך בינות לשדות ולכפרים של שני מיעוטים – היאו והג’ואנג, החיים באזור. משם נמשיך בנסיעה לעיר גווילין (Guilin) – עיר ראשה של המחוז ועיר שמאוד מתפתחת בשנים האחרונות, עד כדי הכפלת גודלה ומספר תושביה בכ-5 פעמים. נאכל ארוחת ערב ונלון בגווילין.
אימרה סינית ידועה מספרת, שאדם לא ימצא במחוז גווי ג’ואו 3 קילומטרים של כביש ללא פיתול, 3 ימים ללא גשם, ו-300 יואן בכיסו של אדם. ואכן, מחוז גווי ג’ואו הוא אזור הררי (ולכן הפיתולים), עתיר חקלאות (הודות לגשם), וגם אחד המחוזות העניים ביותר בסין. נצא אל מסע בחבל הארץ הכל כך מיוחד הזה. בימים 9–11 נבקר בכפרים של קבוצות אתניות שונות, ונלמד על המסורות, האמונות, הארכיטקטורה והלבוש האופייני של כל קבוצה אתנית באזור.
בבוקרו של היום ה-9 של טיולנו לסין נעלה על רכבת מהירה לצונג ג’יאנג (Cong Jiang), השוכנת במחוז גווי ג’ואו, חבל ארץ של מיעוטים רבים – מיאו, דונג, בו יי, טוג’יה, יי, גה לאו, סוי ועוד – לא מתויר וכמעט לא נגוע. נמשיך בנסיעה לג’או שינג (Zhao Xing), אשר בתיה בנויים מעץ ורחובותיה מרוצפים בחלוקי נחל. ג’או שינג מתגאה בכמות גדולה של מגדלי פעמון אשר מייצגים את בתי האב שמרכיבים את קהילת מיעוט הדונג. ארוחת ערב מקומית ולינה בג’או שינג.
בבוקר יום 10 נצא מג’או שינג (Zhao Xing) אל עבר כפר של בני הדונג טאנג אן (Tang An). בני הדונג מהווים 5% מתושבי האזור, וכמעט לא נמצאים באזורים אחרים של סין. הם אמני עץ ונגרים משובחים, ובכניסה לחלק מהכפרים ניצב שער עץ המכונה “גשר הגשם והרוח” – אלמנט אדריכלי מיוחד ומרשים, המגיע לעתים לגובה 30 מ’ ומשמש לקבלות פנים ואירועים חברתיים וציבוריים שונים. בני הדונג הם אחד המיעוטים הכי שמחים, ושמחתם מתבטאת באהבת השירה שלהם ובכתיבת סיפורים ואגדות כה רבים. נטייל בכפר ונראה את מגדל הפעמון שבו. נמשיך לקאילי (Kaili) לארוחת ערב מקומית ולינה. בבוקר יום 11 נשלים את ביקורינו בחבל גואי ג’ו, ונגיע לעיר ראשה של המחוז – גווי יאנג (Gui Yang), משם ניסע לשדה התעופה כדי לעלות על טיסה לעיר ליג’יאנג (Lijiang), הממוקמת בתוך עמק כשמסביבה הרים נישאים, חלקם מושלגים, בלב מחוז יונאן “המחוז שמדרום לעננים”. לינה בליג’יאנג.
את הבוקר נתחיל בטיול בעירם של בני הנאשי (Naxi) – צאצאיהם של נוודים טיבטים, שמשמרים עד היום את השיטה המטריארכלית, רוכבי סוסים מקצוענים וסוחרי תה וסוסים עם הרמה הטיבטית. הם גם מומחים במלאכות יד מאוד צבעוניות ובתכשיטנות כסף. נתחיל את סיורנו בעיר העתיקה של ליג’יאנג (Lijiang), הבנויה בשיטה מסורתית מיוחדת כנגד רעשי אדמה. נלך ברחובות ציוריים, מרוצפים באבנים עתיקות, נחצה גשרוני עץ, ונתרשם מחיי היום יום בעיירה ציוריות זו. נבקר בשוק הבוקר של ליג’יאנג, וממנו נמשיך לאורך העיר העתיקה ומרהיבה אל בריכת הדרקון השחור (Black Dragon Pool), שנבנתה בשנת 1727 על מנת לעצור את מי מעיין הדרקון. הבריכה מקודשת לבני הנאשי פעמיים – מימיה הם עורק החיים של העיר, ומבלעדיהם אין לה חיים, ובה משתקפים הרי הדרקון השחור הקדושים וגבעת הקבורה של בני הנאשי. נאכל ארוחת ערב במסעדה מקומית ונלון בליג’יאנג.
עם בוקר נעזוב את ליג’יאנג ונרד אל הערוץ בחלקו הגבוה של היאנג צה, קרוב לאזור הניקוז שלו, אל ערוץ “דילוג הנמר” המפורסם (Tiger Leaping Gorge) – נקודה בערוץ בעלת נוף דרמטי, שנגרם בשל היצרות האפיק כתוצאה של הפעילות הטקטונית ויצירת מעין קניון צר יותר וגועש יותר. משם נמשיך ונטפס בנסיעה אל ג’ונג דיאן (Zhong Dian) הידועה יותר בשם ‘שנגרי-לה’. השם ‘שנגרילה’ הגיע מאגדה בודהיסטית לראשונה אל המערב בספרו של ג’יימס הילטון “האופק האבוד” משנת 1933, ומאז ועד היום מחפשים בני המערב את המקום המסתורי והנינוח בו הזמן עצר מלכת ותושביו חיים חיי נצח. בערב נצא לארוחת “הוט פוט” מיוחדת לפי המסורת הטיבטית ולטיול בעיר העתיקה. לינה בג’ונג דיאן.
נפתח את היום בביקור במנזר סונג זאן לין (Song Zan Lin) המאוכלס על ידי נזירים מכת הכובע הצהוב, אחד מחמשת הזרמים של הבודהיזם הלאמהיסטי-טיבטי. נמשיך וניסע אל שמורת פוטטסו (Pudcuo) אשר בה נוף אלפיני יפיפה, אגמים, הרים ויערות. נשוב לג’ונג דיאן, נאכל ארוחת ערב במסעדה מקומית ונמשיך לשדה התעופה כדי לטוס אל קונמינג (Kunming), בירת המחוז. לינה בקונמינג.
נצא מהעיר, אל אזור יער האבן (Stone Forest) – תופעה גאולוגית מיוחדת ונדירה, שהיקנתה למקום את התואר “אחד מנפלאות תבל”. יער האבן הוא מקום מושבם של בני הסאני, אחד משבטי היי (Yi, האנשים הלבנים), שעבורם היער קדוש וחשוב. נשוב לקונמינג ונסייר בשוק המקומי. בערב נהנה מהופעת מחול סינית (Dynamic Yunnan) – מופע מחול גדול וייחודי, המתאר את חייהם של המיעוטים האתניים בדרום מערב סין, ומביא בפני הקהל את עמדותיהם בנוגע ליקום, לטבע, לתרבות, למרדף אחר מקורות החיים, והרצון לחיי נצח. ארוחת ערב ולינה בקונמינג.
בבוקר נצא בטיסה אל מרכזה של סין, אל העיר שיאן (Xian), שהיתה בירתה ההיסטורית של שושלת טאנג (618–907 לספירה) – תור הזהב של דרך המשי – ושל עוד 12 שושלות במהלך ההיסטוריה. זו עיר שמורה, מוקפת חומה ועיר מודרנית ותעשייתית; את תנופת הפיתוח שלה היא חבה לגידולי הכותנה, האפרסמונים והרימונים. נתחיל את הביקור באתר חיילי הטרה קוטה (Terra Cotta Army) – צבא חיילי חרס השומר על קברו של הקיסר צ’ין שי חואנג (מאה ה-3 לפני הספירה); האתר המפורסם הנמצא כמה ק”מ מהעיר התגלה במקרה על ידי איכר, שחפר באר במקום ב-1974 ונתקל בראש של פסל מוזר. בעקבות כך החלה חפירה במקום, שנמשכת עד היום, והיא חשפה אינספור של חיילים עשויים מטרה קוטה – אחד מהאתרים ההיסטוריים המרשימים ביותר בעולם ואתר מורשת עולמי; נבקר באתר ובמוזיאון שלצדו. נחזור אל העיר, ונבקר בפגודת אווז הבר הגדולה (Big Wild Goose Pagoda) המרשימה, שנבנתה בכדי לשמש משכן לכתבים בודהיסטיים שהובאו מהודו על ידי הנזיר הנודד שואן דזאנג, שהונצח ברומן קלאסי מתקופת שושלת מינג “המסע למערב”. שמו גם נקשר לאותה אגדה שהיקנתה למקדש את שמו המעניין. בערב נצא לארוחת דמפלינג – מאכל מקומי אהוב ומיוחד, שנוצר בנסיבות היסטוריות מרתקות. לינה בשיאן.
נתחיל את יומנו בביקור ונבקר ברובע המוסלמי (חואי) ובמסגד העתיק “שער העננים הגדול” (Qing Zhen Da), הפעיל עד היום. המסגד, אחד מהגדולים בסין, בנוי מכמה חצרות פנימיות, ומעוטר בקליגרפיות סיניות וערביות. לאחר מכן נמשיך לתחנת הרכבת ונעלה על רכבת “קליע” מהירה אל עבר בייג’ינג (Beijing), בירתה ההומה של סין. העיר העצומה הזו היא מראה של סין כולה, על שלל הניגודים שבה. בנייני פאר רבי קומות לצד חוטונגים (סמטאות) עתיקות, מכוניות מן הדגמים החדשים ביותר החולפות על פני ריקשות ואופניים, ועושר בלתי נדלה לצד פשטות וצניעות. כל אלו ועוד הם מהסממנים הבולטים ביותר של המדינה המתפתחת בקצב המהיר בעולם, בה נבלה את בימים הקרובים. ארוחת ערב ולינה בבייג’ינג.
היום נקדיש את זמננו לאתריה הממלכתיים של העיר, לאלו של שושלת מינג (1363–1644) תקופה בה נבנתה העיר של היום ולאלו שהוספו בעת השלטון המודרני, בעיקר של המאה ה-20: בשעת בוקר נצא לכיכר טיאן אן מן (Tian An Men), המייצגת את התהפוכות הפוליטיות אשר עברו על סין במאות האחרונות ואת מקום המחאה הציבורית שהוא ערך תרבותי חשוב מאוד בסין. פתגם ידוע אומר ש”מנהיג אשר לא כבש את הכיכר, אין הוא מנהיג אמת של סין”. וכיבוש הכיכר לפי הסינים הוא בעזרת אוכל “כשהעם שבע, העם רגוע”. במרכז הכיכר עומד המוזוליאום של מאו דזה דונג הנערץ עד היום, ומארבעת צדדיה ניצבים בניינים חשובים: היכל העם (הקונגרס), המוזיאון ההיסטורי, השער הכי חשוב בחומת העיר (שנהרסה) ו”העיר האסורה” – הארמון של קיסרי סין עד 1911. נמשיך וניכנס ברגל אל תוככי העיר האסורה (Forbidden City), בה חיה המשפחה הקיסרית, משרתיה וסריסיה; עד ראשית המאה ה-20 לא הורשתה כף רגלו של בן העם הסיני לדרוך בתוככי העיר. היום העיר האסורה היא מוזיאון לחיים הקיסריים ולעושר הרב של התקופה הקיסרית. נהלך בינות האולמות והחצרות המפוארים, ונספוג את האווירה המיוחדת של המקום. נצא ממנה, ונעלה על גבעת הפחם (Coal Hill), הנקודה הגבוהה ביותר במרכז העיר בייג’ינג, המציעה תצפית מרהיבה על העיר הזו, שלעולם אינה נחה. לאחר ארוחת הערב נראה את מופע הקונג פו של שאולין (Kung Fu) ונלון בבייג’ינג.
נמשיך את ביקורנו בבירה אל מה שהעולם המערבי מכיר כסממן הבולט ביותר של סין, ושום טיול לסין אינו שלם בלעדיו – החומה הגדולה (Great Wall). נטייל לאורכו של אחד הקטעים היפים במיוחד של החומה, ונלמד על ההיסטוריה המביכה מעט של המפעל האדיר הזה, שתחם את סין המאוחדת מפני הפולשים מצפון – המונגולים והמנצ’ורים. מהחומה נמשיך אל שדרת הרוחות (Scared Way), אשר הוביל אל קברי בני משפחת הקיסר משושלת מינג. השדרה היא “מסלול ההמראה” של “בני השמיים” חזרה אל מכורתם, השמיים, לאחר שסיימו את תפקידם כאן, עלי אדמות, וגלאי “כוונות רעות” של הבאים לפקוד את הקברים. נחזור אל העיר, אל האזור ששימש ככפר האולימפי באולימפידת 2008, ונצפה על אצטדיון קן הציפור (Olympic stadium). נשוב אל העיר ונהנה מארוחת ערב במסעדה מקומית. לינה בבייג’ינג.
נבקר באחד המקומות הקסומים בעיר – ארמון הקיץ (Summer Palace), גן קיסרי רחב ידיים אשר שימש את הקיסר בימי הקיץ החמים. מכאן הוא משל, אירח, ניהל והנהיג את ממלכתו. האגם המלאכותי שבמרכז הארמון צינן את האוויר המהביל, הדלתות שהוצאו ממקומן אפשרו לרוח להיכנס אל החדרים, והיער והגן המרהיבים היו תפאורה נהדרת לחיי הארמון ולעיסוק הממלכתי-ניהולי של הקיסר. נמשיך ונטייל ברחובות העתיקים בעזרת כלי תעבורה “ישן” הריקשה הנישאת על ידי אופניים באזור ההוטונגים (Hutong) ונראה כיצד חי העם באותן תקופות קיסריות, ומה קרה לעיר עם עלייתו של מאו לשלטון ב-1949. נמשיך לטייל ברחובותיה וברובעיה העתיקים של בייג’ינג, ובער ב נצא לארוחה מסכמת לטיולנו לסין במסעדה בה מגישים ארוחה קיסרית בנוסח ברווז פקינג ולאחריה נצא לכיוון שדה התעופה, כדי לעלות על טיסה שתצא לאחר חצות חזרה לישראל.
בשעות הבוקר ננחת בתל אביב.
תוספת ליחיד בחדר: 995 $
“הסינים הם היהודים של המזרח”, אומר לי הפרופסור הסיני, עם טון מיתולוגי שלא משאיר ספק שאמת זו […]
חואה שאן – המקום בו מצוקים, קיסרים ופרחים נפגשים הדפיקות החזקות על הדלת מתערבבות בחלום, אבל לא […]
רוצים לשמוע מה המטיילים שלנו חשבו על הטיול? אספנו בשבילכם את כל מכתבי ההמלצה שקיבלנו במקום אחד.