ממלכת בהוטן היא ממלכה בודהיסטית קטנה ומבודדת השוכנת בהרי ההימלאיה המזרחיים. בשל היותה הממלכה הבודהיסטית האחרונה היא ידועה גם כ"ארץ השנגרי-לה האחרונה". תושביה מכנים אותה: "דרוק-יול" (Druk-Yul) שמשמעותו: "ארץ הדרקון הרועם" שכן הם מחסידי מסדר ה"דרוק-פא" (Druk-pa) של הבודהיזם-הטיבטי. מספר תושבי המדינה אינו עולה על 700,000 איש והיא נחשבת לדמוקרטיה הצעירה ביותר בעולם. כמו כן המלך העומד בראשה הוא המלך הצעיר ביותר בעולם כיום. ממלכה זו שומרת בקנאות על תרבותה הייחודית ועל סביבתה הטבעית ומעריכה את הישגיה על פי מידת האושר של תושביה.
הכירו את הממלכה הבודהיסטית בהרי ההימלאיה - טיול לבהוטן, דרג'ילינג וסיקים עם אקו טיולי שטח >>>
מדינת בהוטן גובלת בצפונה במדינת טיבט (סין) ובמזרחה, מערבה ודרומה במדינות צפון הודו. שטח פני הקרקע שלה רובו הררי ואינו מיושב: בהרי הצפון הגובלים ברמה הטיבטית ניתן לראות פסגות מושלגות בגובה של כ-7300 מטר, במרכז המדינה הרים המכוסים ביערות עצומים ובדרומה המישורים הפוריים של אזור ה"דוורס" (Duars). עד שנות השישים המאוחרות לא היו בבהוטן כבישים והכניסה למדינה התאפשרה בהליכה רגלית בלבד. הכביש הראשון נסלל בה ב-1962 בעזרתה של ממשלת הודו ועד היום ישנו בעיקר כביש מרכזי אחד המחבר אזורים שונים של המדינה. אולם, כ-14 אחוזים מתושבי המדינה גרים במרחק של יותר מארבע שעות הליכה מהכביש הקרוב ביותר.
המבקר במדינה לא יכול שלא לחוש במשהו שונה ומיוחד באווירה של המקום. גברים ונשים הלבושים בבגדיהם המסורתיים: "גהו" (Gho) לגברים ו"קירה" (Kira) לנשים ומספר רב של נזירים הלבושים בגלימות בצבעי בורדו וכתום מסתובבים בשלווה ברחובות שהתנועה בהם זורמת ללא הפרעה. אפילו בעיר הבירה טימפו (Thimphu) אין רמזורים ושוטרים נמרצים מכוונים את התנועה בתנועות ידיים יצירתיות. תחושת הביטחון ברחוב היא תחושה ראויה לציון שכן במדינה זו אחוזי הפשיעה נמוכים ביותר. התושבים אשר 75% מהם בודהיסטים עדיין שומרים על המסורת ומאמינים כי דבר זה מייחד אותם ומגן עליהם. הזמן הטוב ביותר לחוות את עומק הקשר של התושבים למסורתם הוא בעת קיומם של פסטיבלים.
הפסטיבלים הדתיים בבהוטן נקראים טצ'ו (Tsechus) והם אחת מהדוגמאות הבולטות ביותר של התרבות העשירה החיה של בהוטן. הפסטיבלים הם לכבודו של גורו רימפוצה, מייסד הבודהיזם הטיבטי, אשר נחשב גם כ"בודהה השני". על פי האגדה גורו רימפוצה הגיע לבהוטן כשהוא רכוב על גבי נמר כדי להכניע שדים ורוחות רעות שמנעו הפצת הבודהיזם בבהוטן. הפסטיבלים מתקיימים כמעט בכל מחוז, אם כי בזמנים שונים. הם מתקיימים בימים בעלי סגולה, בסביבות היום העשירי של החודש (לוח השנה בבהוטן הוא לוח ירחי ועל כן התאריכים משתנים מידי שנה) ונמשכים 3 ימים. המרכז של הפסטיבלים הוא במנזרים בהם מתבצעים ריקודי מסכות על ידי הנזירים. המאמינים יכולים ממש לחוש כיצד מתעוררים כוחות רוחניים על ידי הנזירים הרוקדים. חלק מן הפסטיבלים כוללים הצגה של עבודת טאנאקה ענקית של קדוש בודהיסטי. עבודות אלו עשויות בדרך כלל על בד משי עם רקמה ונקראות: "טונגדל" (Throngdoel) שמשמעותו "שחרור באמצעות ראיה", כלומר שבאמצעות התבוננות ב"טונגדל" יכול האדם להשתחרר מחטאיו. אנשים עומדים זמן רב בתור כדי שיוכלו להצמיד את ראשם לתחתית הטאנאקה ולהיטהר. הפסטיבלים הם גם אירועים חברתיים. בין היתר הם משמשים הזדמנות נהדרת לצעירים להיפגש, להכיר ואולי אף להתאהב. אם בחור מצא חן בעיני בחורה, היא יכולה להזמין אותו לבלות את הלילה בחדרה, שכן קיום יחסי מין לפני החתונה אינו טאבו בבהוטן, אלא שהבחור יצטרך לטפס לחדרה דרך החלון. מראה משעשע ומקובל הוא לראות בסוף היום בחורים מטפסים דרך חלונות כדי לבלות את הלילה עם הבחורות שהכירו. בחורות שנכנסו להריון בדרך כלל יתחתנו עם בחיר ליבן.
המדינה אשר שמרה על בידודה במשך מאות שנים נפתחת בהדרגה אל העולם. אולם, בד בבד, עושים המלך והממשלה את כל המאמצים לשמר את תרבותה הייחודית וסביבתה הטבעית ולאזן בין המודרניזציה לבין ערכים מסורתיים, דתיים ואקולוגיים. כך לדוגמא רק ב-1999 הסיר המלך Jigme Singye Wangchuck (המלך הרביעי של בהוטן) את האיסור על טלוויזיה ואינטרנט והכריז כי זהו צעד חשוב לקראת מודרניזציה ותרומה משמעותית לאושר הלאומי, אולם ציין כי שימוש לא זהיר בכלים אלו עלול לפגוע בערכים המסורתיים. זו גם הסיבה לכך שממשלת בהוטן מקשה על כניסת זרים למדינה שכן אלו עלולים להשפיע "לרעה" על תושבי בהוטן. כניסתם של זרים לממלכה מותנית בתשלום גבוה (העומד כיום על 200 דולרים ליום) המבטיח מחד הכנסה מכובדת לקופת המדינה ומאידך מפקח על כמותם ואיכותם של המבקרים בה. מדיניות זו של תיירות בעלת ערך גבוה והשפעה נמוכה מבטיחה את התפתחותה של תיירות שהיא ברת תמיכה מבחינה כלכלית, חברתית וסביבתית.
בהוטן היא גם המדינה היחידה בעולם שהיא "מדינה ללא עישון". החל מדצמבר 2004 אסורים בבהוטן מכירה, קניה ועישון של טבק בשטחים ציבוריים, אם כי, העישון במרחב הפרטי וכן יבוא אישי של סיגריות מותרים, אך הממשלה מקווה שהמיסים הכבדים על היבוא ולחץ חברתי יפחיתו את מספר המעשנים. הממשלה קיבלה החלטה זו מתוך מניעים דתיים ומתוך דאגה לשלומם של תושביה שכן מספרם הקטן של המעשנים במדינה נמצא במגמת עלייה מאז הפתיחות למערב. העונש שקבע החוק על מכירת סיגריות היה קנס בגובה 232 דולרים. אולם, ביוני 2010, בשל פריחתו של השוק השחור, הוציאה הממשלה חוק חדש המטיל בין 3-5 שנות מאסר בפועל על מי שנתפס במכירת סיגריות.
במרץ 2008 התקיימו הבחירות הפרלמנטאריות הראשונות בבהוטן ובכך באו לקיצן כמאה שנים של מונרכיה מוחלטת. שושלת המלוכה שנוסדה ב-1907 מסרה את הכוח שלה באופן רצוני לידי העם. תהליך זה החל ב-1953 כאשר Jigme Dorji Wangchuck, המלך השלישי של בהוטן, ברצונו לעודד שלטון דמוקרטי יותר, ייסד את המועצה הלאומית ויותר מאוחר את הקבינט אשר בראשו עמד. בנו Jigme Singye Wangchuck אשר עלה לשלטון ב-1972 הכניס שינויים פוליטיים משמעותיים יותר, הוא מסר את רוב הכוח הניהולי שלו לשרי הקבינט ואפשר הדחה של המלך ברוב של שני-שליש של המועצה הלאומית. הוא עודד את בני ארצו לקחת לידם את עתיד ארצם ולצעוד לקראת דמוקרטיה. ב-2005 הוא הציג את הטיוטה הראשונה של החוקה וקיים משאל עם ולקראת הבחירות במרץ 2008 הוא יצא אל הכפרים לשכנע את התושבים להשתתף בבחירות ואכן כ- 80% מהתושבים ניצלו את זכות הבחירה שלהם. ב-2006 ,עוד לפני קיום הבחירות, ויתר המלך על מעמדו לטובת בנו והכין אותו לקראת תפקידו החדש כראש המדינה. בדברים שנשא הבן Jigme Khesar Namgyal Wangchuck בהכתרתו בנובמבר 2008 תיאר המלך הנוכחי את מעמדו במילים הבאות: "במהלך שלטוני אני לעולם לא אשלוט בכם כמלך, אלא, אגן עליכם כהורה, אדאג לכם כמו אח ואשרת אתכם כבן".
ב-2006 דרג המגזין "The Business Week" את בהוטן כמדינה המאושרת ביותר באסיה וכמדינה ה-8 המאושרת ביותר בעולם וזאת על פי מחקר של אוניברסיטת לסיסטר הבריטית. ואכן המדינה המיוחדת הזאת מודדת את הישגיה במונחים של "האושר הלאומי הגולמי" (Gross National Happiness), מונח אשר טבע Jigme Singye Wangchuck ב-1972, ולא על פי "התוצר הלאומי הגולמי" כפי שמקובל במערב. מלכה הנוכחי של בהוטן, אמר בטקס ההכתרה שלו: "היעד החשוב ביותר שלנו הם השלווה והשמחה של אנשינו..." בהתאם למסורת הבודהיסטית, נקבע ה-GNH על פי פרמטרים של אושר בסיסי כגון: מגורים, תזונה, בריאות, חנוך וכד`, שמירה על ערכי המסורת, ממשל טוב וכן שימור של הסביבה הטבעית. ערכי שימור הטבע והחיים עם הטבע היו מאז ומעולם חזקים מאד בבהוטן השומרת על כ-70% משטחה לא מיושב. למרות שהמונח GNH הוטבע על מנת לציין את מחויבותם של המלך והממשלה בבהוטן להתפתחות כלכלית שתשרת ותשמר את התרבות המיוחדת של בהוטן החדורה בערכים רוחניים, קונה לו ה-GNH היום יותר ויותר תומכים בקהילה הבינלאומית הטוענים שיש להגדיר שגשוג כלכלי במונחים יותר הוליסטיים הדואגים לסביבה על מנת שנוכל להמשיך לחיות בה. כך הפכה ממלכה קטנה בהימלאיה למנהיגה עולמית במגמה בינלאומית לקידום איכות החיים ושמירה על הטבע.