בשעות הבוקר נצא בטיסה בינלאומית דרך יעד ביניים לטאלין (Tallinn); בירת אסטוניה ועיר הבירה העתיקה ביותר בצפון אירופה השוכנת לחוף הים הבלטי. ניסע למלון להתארגנות ומשם נצא להכיר את פרווריה של טאלין, נסייר בין רחובות צרים ומעוקלים המרוצפים אבן ונחווה את השקט הצפוני המשרה תחושת אותנטיות. לינה בטאלין.
הבוקר נתחיל את סיורנו בעיר העתיקה של טאלין אשר הוכרזה כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו ולא בכדי – מבני ימי הביניים שבתחומה השתמרו להפליא בחלוף הדורות. נבקר בעיר העלית נערוך תצפית יוצאת דופן על חומות העיר ומגדליה, נראה את בניין הפרלמנט, את קתדרלת אלכסנדר נבסקי הרוסית נבקר במבצר טומפאה (Toompea) ועוד. נמשיך ל"שדה הזמרה" – המקום בו מתקיים פסטיבל הזמר האסטוני, אחת לחמש שנים, מאז שנת 1869. נבקר בפיריטה (Pirita) – פרבר של טאלין שבו התקיימה תחרות שייט באולימפיאדת מוסקבה ב-1980. בדרכנו חזרה למרכז העיר, נעצור ליד האנדרטה המרשימה רוסלקה (Russalka), האנדרטה הראשונה שנוצרה ע"י פסל אסטוני. האנדרטה הוקמה ב-1902 לציון יום השנה ה-9 לטביעתה של אניית מלחמה רוסית בשם זה (בת הים). נמשיך לפארק קאדריורג (Kadriorg) המפורסם. בפארק ניצב ארמון בסגנון הבארוק שבנה הצאר פיוטר הגדול לאשתו קטרינה ב-1718. פירוש שמו באסטונית – העמק של קטרינה. הארמון שימש למגורי עובדים זמן מה, ולאחר מכן נפתח שוב כמוזיאון לאמנות. נבקר בבית הכנסת החדש של טאלין, שטקס חנוכתו היה ב-26 במאי 2007. לינה בטאלין.
נפתח את היום עם ביקור בפארק הלאומי סומה (Sooma National Park); הפארק מורכב מרשת של נהרות וביצות, שופע במים בעיקר בעונות הגשומות עם בוא ההצפות, האזור משמש כמקום מחייתם של בעלי חיים רבים וצמחייה מגוונת: בהם הבונה, הלוטרה, דובים וכן מגוון רב של עופות מים. נמשיך לפרנו (Parnu) עיר נמל ובירתה של מחוז פרנו המשמשת כעיר נופש וידועה בשל התנגדות הכיבוש. נצא לארוחת צהריים במסעדה מקומית ולאחריה נצא לסיור בעיירה הקסומה השוכנת לחוף הים הבלטי, נמשיך בדרכנו ונחצה את הגבול עם לטביה (Latvia). לקראת הערב נגיע לריגה (Riga), בירת לטביה, הבנויה לחוף הנהר דאוגבה (Daugava) הינה העיר הגדולה והמפוארת בין הערים במדינות הבלטיות. בעיר אתרים חשובים רבים, והעיר העתיקה שלה הוכרזה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. ברחובות אלברטה ואליזבת'ס אפשר לראות אוסף מגוון של בתים הבנויים בסגנון ה"ארט נובו". עם ערב נגיע למלון ללינה וארוחת ערב.
את יומנו נקדיש לריגה, נתחיל בעיר העתיקה, הכוללת את חומות העיר, "השער השבדי", הקתדרלה שנבנתה ב-1211, "בית החתולים", בתי הגילדות המרשימים, קומפלקס "שלושה אחים", בית "שחורי הראש" ועוד מבנים מתוך המגוון הארכיטקטוני הנדיר. נבקר בבית הכנסת פייטב, היחיד הפעיל בריגה, שניבנה בסגנון ארט נובו, בתחילת המאה הקודמת. נמשיך לשוק המרכזי של ריגה, השוק הגדול באירופה, המרשים בשלל ריחותיו, צבעיו וטעמיו. חלקו המקורה נמצא בחמישה מחסנים גדולים (האנגרים), ששימשו בעבר לאחסון ספינות האוויר מסוג צפלין, ומכאן כינויו "שוק הצפלין".
נשתתף היום בחגיגות אחד החגים העתיקים של הלטבים, היום הכי ארוך בשנה. בעיר העתיקה יערך יריד של עבודות יד ומוצרים אחרים. בתום החגיגות נצא בנסיעה אל העיירה סיגולדה (Sigulda) השוכנת בעמק ציורי בסמוך לנהר גאויה, הידועה כ"שווייץ של לטביה" נתרשם מהחורבות של טירת סיגולדה. נלך דרך שביל יפה בעמק הנהר למערת גוטמן אשר מוזכרת באגדות וספורי אהבה על לטביה.
נצא לארוחת ערב אותנטית עם להקת פולקלור באחוזת קרימולדה, ומשם נמשיך לחגיגות הלילה של ליגו, בטירת טוראידה ובפארק הפסלים, אז מתאספים האנשים כאשר שיא החגיגות מתקיים בחצות עם שירים, ומדורות.
את הבוקר נחל בנסיעה לעבר גבעת הצלבים אשר בצפון ליטא, אתר צליינות קתולי, על גבעה קטנה זו מוערך כי קיימים כ 100,000 צלבים שונים. נמשיך משם אל שאולאי (Siauliai), או בשמה היהודי שאוולי, ביידיש שאוול, מרכז יהודי גדול שהושמד בשואה וניצוליו המעטים חיים בארץ. לאחר ארוחת צהריים עצמאית נצא לפלאנגה, עיר הנופש התוססת במערב ליטא. העיר ידועה בזכות השילוב הנדיר של חופי הים החוליים הארוכים והרחבים שלה וחורשות עצי האורן הנמצאים לאורכם. נבקר במוזיאון הענבר השוכן בארמון מהמאה ה-19 (Tiskeviciai Palace), שאת הפארק סביבו הפכו לגן בוטני עשיר, הכולל מאות סוגי עצים וצמחים. נוכל לראות את הים הבלטי שהגן נמצא לחופו. מפלנגה ניסע לקלייפדה (Klaipeda) לארוחת ערב ולינה.
קלאיפדה (Klaipeda), עיר הנמל הראשית של ליטא; השוכנת לחוף הים הבלטי ומהווה מרכז מסחרי חשוב, אזור נופש שבו דיונת חול על חוף הים, נעלה על מעבורת, שתיקח אותנו לחצי אי, בשם הרצועה הקורונית (Curonian Split). חצי האי הוא רצועת יבשה צרה וחולית באורך של כ-98 ק"מ, שבינה לבין היבשת מצויה הלגונה הקורונית (Curonian Lagoon) ומצדה השני- הים הבלטי. נטייל בשמורת הטבע הייחודית, השופעת חיים. נלך במסלול מעגלי ביער "גבעת המכשפות", המקושט פסלי עץ רבים, הממחישים דמויות מהאגדות וסיפורי העם הליטאי. נעצור לצפות באוכלוסיית קורמורנים המקננים בשמורה ומושכים צַפָּרים מכל אירופה. בתום הסיור נשים פעמינו אל העיר קאונס היא קובנה (Kaunas), העיר השנייה בגודלה בליטא, הייתה לבירתה הזמנית של ליטא בתקופה שבין שתי מלחמות העולם. נגיע למלון ללינה וארוחת ערב.
את ביקורנו בקובנה נתחיל באזור העתיק של העיר, נסייר ברחובות הקרויים על שמותיהם של הסופר אברהם מאפו, מחבר הרומן הראשון בעברית, "אהבת ציון", וד"ר אליעזר זמנהוף יוצר שפת האספרנטו (שמה של השפה נגזר מהפרסום הראשון שנחתם בשם העט "דוקטורו אספרנטו" – "הד"ר הַמְּקַוֶּה"- תקוה לשלום ואחדות בעולם). נמשיך לכיכר העיר העתיקה, ונעבור ליד הבית בו למדה המשוררת לאה גולדברג, כלת פרס ישראל לספרות. נמשיך ל"סלובודקה" – שכונה מחוץ למרכז העיר, מעבר לנהר, שהפכה לרובע היהודי בגלל האיסור על היהודים להתגורר במרכז העיר. בסלובודקה פעלה הישיבה המפורסמת, כנסת ישראל (סלובודקה), שהייתה שייכת ל"תנועת המוסר", אותה ייסד הרב ישראל סלנטר. בזמן כיבוש הנאצי הפכה השכונה לגטו, בו רוכזו יהודי קובנה. נסייר ב"פורט התשיעי" (Fort), המצודה שנבנתה בסוף המאה ה-19 להגן על קובנה, ובימי הכיבוש הנאצי שימשה כמחנה מעצר ומוות, ונתייחד עם זכר קורבנות השואה. לאחר תום הסיור ניסע לווילנה ונבקר בעיירה זְ'יֵיזְ'מארי (Žiežmariai). נבקר בבית כנסת, הבנוי בסגנון אדריכלי מיוחד מעץ. ונעסוק בסגנון עיצובם של בתי כנסת באזור הים הבלטי. נצא בעיר לארוחת ערב ייחודית במנזר ישן.
את היום כולו נקדיש לבירה הליטאית וִילְנָה (Vilnius); אחת הערים היפות והעתיקות במזרח אירופה. נלמד להכיר את העיר בעלת החשיבות ההיסטורית הרבה ליהדות; נתחיל את סיורנו ברחובה הראשי של העיר, הקרוי על שמו של ה"דוכס גדול" (grand-duke) גדימינאס (Gediminas), מייסד העיר במאה ה-14. בדרכנו נעצור בכיכר קטנה, הקרויה על שם המשורר שחבר את מילות ולחן ההמנון של ליטא, ונחשב לגיבור לאומי, קודירקה (Kudirka). נמשיך את היום בביקור בקתדרלה הנאו-קלסית המרשימה, הקרויה על שם הקדושים סטניסלב וולידיסלב, ומגדל הפעמון הסמוך לה. זוהי הכנסייה הקתולית החשובה בליטא. נראה את הארמון בו שכנו דוכסי ליטא, הממוקם בטירת וילנה התחתונה, ואת גבעת גדימינאס, שעליה נמצאים שרידי המבצר, שהגן על העיר בימי הביניים. לאחר מכן נשים פעמינו לרובע היהודי של וילנה, שהייתה ידועה כ"ירושלים דליטא", בגלל המרכז הרוחני והדתי הגדול, שהתפתח מאמצע המאה ה-17, כאשר הגאון מוילנה (הגר"א) ותלמידיו, חיו ופעלו בעיר. לעיר חלק חשוב ומרכזי, גם בהיסטוריה היהודית החדשה יותר. לקראת סוף המאה ה-19 היו היהודים הקבוצה האתנית הגדולה ביותר בעיר ומנו כ-42% מתושבי העיר!
נתחיל את ביקורנו ב"רחוב הגאון" וביתו של הגאון מוילנה, ונמשיך ל"רחוב היהודים". נבקר במקום בו ניצב ה"שולהויף", בית הכנסת המפורסם. נצא לכיכר העירייה ולרחוב הראשי "ברייטה גאס" (הרחוב הרחב), נסייר ברחובות הגטו, נעצור בחצר בה נולד וגדל הפסל היהודי המפורסם מרדכי אנטוקולסקי ונצעד בעקבותיהם של איציק ויטנברג ואבא קובנר עד חצר בנין ה"יודנראט". נעצור ליד הבניין של התיאטרון היהודי בגטו וילנה ונתרשם מהסיפור המרתק על הפעילות התרבותית של אסירי הגטו. לא נחמיץ את "שער השחר", השריד היחידי של חומת העיר והכניסה לעיר העתיקה. ארוחת הערב תערך במסעדה אותנטית בליווי להקת הפולקלור*. לינה בוילנה.
את סיורינו הבוקר נתחיל בהתייחדות עם קורבנות השואה ב"יער פונאר"; אתר קודר – גיא ההריגה הגדול ביותר של יהודי ליטא. משם ניסע לטרקאי (Trakai); שהייתה לבירתה הראשונה של ליטא מהמאה ה- 14. מוקפת בכ-200 אגמים שונים, אך המייחד אותה בעיקר, זו טירת טרקאי המרשימה שבנויה על אי בין שני אגמים יפיפיים. נתרשם מיופיו של האזור שהוא שמורת טבע ונסייר בטירה. טרקאי הייתה בפרקי זמן מסוימים במאות ה-14 וה-15 מקום מושבם של דוכסי ליטא. המקום משמש כיום כמוזיאון היסטורי של העם הליטאי שם נבקר ואף נשמע על תרבות הקראים ועל החיים במקום. נעצור לארוחת צהריים במסעדה מקומית ולאחר מכן, ניסע חזרה לוילנה שם נשלים את סיורנו בעיר העתיקה. לקראת ערב ניפרד מוילנה והמדינות הבלטיות ונצא אל שדה התעופה לקראת טיסתנו חזרה ארצה. נחיתה לאחר חצות.
תוספת ליחיד בחדר: €550
ארץ השמיים הכחולים – באיון אולגיי שבמערב מונגוליה הוא חבל ארץ נידח הגובל ברוסיה ובסין. אחת לשנה […]
דומה שכל הנופים וכל האקלימים התמקמו במקסיקו – הרי געש, מכתשים, גבעות, מישורים, יערות גשם, מדבריות, נהרות, […]
רוצים לשמוע מה המטיילים שלנו חשבו על הטיול? אספנו בשבילכם את כל מכתבי ההמלצה שקיבלנו במקום אחד.