נמריא בטיסה דרך יעד ביניים אל קטמנדו. נבקר בכיכר דרבר, הכיכר המרכזית של קטמנדו המאכלסת מגוון רחב של מקדשים הינדואיסטים, פסלים ומבנים היסטוריים מרשימים. נמשיך לסטופת סוואיאמבו, הידועה כמקדש הקופים על שום להקות קופי המקק המשוטטות ברחבי המקדש ועושות בו כבשלהם. לאחר תצפית על העיר בשקיעה (אם מזג האוויר יאיר לנו פנים) ניסע אל המלון שלנו הנטוע בליבו של הטאמל, רובע התרמילאים התוסס בליבה של קטמנדו.
בבוקר נשוב אל שדה התעופה של קטמנדו, ממנו נמריא בטיסה אל פוקארה. עם ההגעה לפוקארה ניסע אל שולי רכס האנפורנה, אל כפר בו חיים בני מיעוטים שונים המאכלסים את שולי ההימלאיה, ביניהם בני הגורונג והמאגאר. לאחר ההגעה לכפר נצא לטייל בו ברגל, לבקר בבתי מקומיים וליהנות ממראות הרכסים הנישאים המשמשים כתפאורה לבתי הכפר העשויים אבן. לינה בגובה 1,628 מטר מעל לפני הים.
נצעד מהכפר עם האמיצים שבבניו, היוצאים פעמיים בשנה כדי לאסוף את חלות הדבש שבונות דבורי הדבש על קירות מצוקים תלולים. הדבוראים האמיצים נסמכים על מוטות במבוק וסולמות מאולתרים, ומשתלשלים בחבלים מראש המצוקים בחפשם אחר הנוזל המתוק. ההגעה מן הכפר מצריכה הליכה מאתגרת של מספר שעות כדי להגיע על ראש המצוק, לראות את הדבוראים מתארגנים להשתלשלותם מראש המצוק, ואז אל תחתית המצוק. בשעות אחר הצהריים, לאחר איסוף חלות הדבש, נצעד חזרה אל הכפר.
נשוב אל רכבי השטח, ונצא בנסיעה על הכביש שנפרץ בשנים האחרונות מפוקארה, עיר המחוז, אל מרומי האנפורנה. וותיקי נפאל, שצעדו שבילים אלו ברגל, ב"טרקים" שנדמו כאינם נגמרים, יביטו בעיניים כלות בג'יפים המדלגים חיש קל מתחת לפסגות. אחרים, אלו שנמנעו מלהגיע לנפאל שכן הליכות רגליות אינן משאת נפשם, ישמחו לגלות את מראות ההרים מבעד לחלונות הרכב. בתום יום נסיעה ארוך (העלול להתארך אף יותר בשל מפולות המתרחשות מעת לעת) נגיע אל העיירה ג'ומסום. לינה בגובה 2,743 מטר מעל לפני הים – מעט מעל הגובה בו עלולים להתגלות הסימנים הראשונים של מחלת הגבהים. את הטיפוס היום, וביומיים הקרובים, ננסה לנהל בצורה הנכונה ביותר כדי לאפשר לגוף להתאקלם לגובה ולדלילות החמצן בגבהים.
היום ניסע אל הכפר גהאמי, אחד הכפרים הגדולים בצפונה של מוסטנג, ממלכה טיבטית המצויה במעלה רכס האנפורנה. הממלכה לשעבר, היום מחוז מנהלי, הינה חלק ממרחב היסטורי ותרבותי טיבטי, המתפרש לרוחב שטחן של טיבט, חלקים מסין, חבלים בצפונה של הודו, בהוטאן, וחלקים מנפאל. תושביה של מוסטנג דוברים ניב של השפה הטיבטית, מראם כמראה הטיבטים, ומנהגיהם שאובים מן התרבות הנסמכת על הבודהיזם הטיבטי, אשר הוא, בתורו, נסמך על שלל אמונות ופרקטיקות השאולות מן עולמות האנימיזם. במהלך היום נבקר בכפרים נוספים של בני המוסטנג. לינה בגובה 3,565 מטר מעל לפני הים.
בשעת בוקר מוקדמת נצא מגהאמי, ונגמע את שלושת השעות המפרידות בין גהאמי לבין לו-מאנטאנג, הבירה העתיקה של ממלכת לו הטיבטית אשר קדמה למוסטנג. לו-מאנטאנג נמצאת מרחק קצר ביותר מן הגבול הטיבטי-סיני. בחצר מנזר המצודה, מבנה האופייני לכלל המרחב הטיבטי, ואשר היווה את מקום מושבו של מלך מוסטנג עד שנת 2008, עת בוטלה המלוכה בנפאל כולה, מתקיים פסטיבל הטיג'י השנתי. פסטיבל זה שפירושו "רדיפת השדים" הינו טקס בן שלושה ימים הסובב סביב המיתוס של טיג'י. זהו סיפורו של אל בשם דורז'י סונו שנלחם נגד אביו השטן כדי להציל את ממלכת מוסטנג מהשמדה. האב השטני נקם ויצר מחסור במים, אשר באיזור יבש במיוחד זה הם המשאב היקר ביותר לחיים. דורז'י סונו הביס לבסוף את השטן וגירש אותו מהאדמה. זהו פסטיבל המסמל את חידוש האביב וחוגג גם את ניצחון הטוב על הרע והמושחת.
עיקרו של הפסטיבל הינם ריקודי המסכה אשר מתארים סיפוריים אפיים מתוך המיתולוגיה הטיבטית. ריקודים אלו מתארים את מאבק הטוב ברע, כאוסף של סיפורים עם מוסר השכל אשר נועדו מחד להביא ברכה לתושבי הממלכה הקטנה, ומאידך גיסא, ללמדם הלכות מוסר ודרך ארץ. במהלך שהותנו בלו-מאנטאנג נבקר גם בכפרים של בני מוסטנג, במערות עתיקות בהן חיו אנשי האזור מקדמת דנא, ונהנה מהנופים המיוחדים של המדבר-בצל-ההר שמציעה מוסטנג. לינה בגובה 3,840 מטר מעל לגובה פני הים.
היום נפנה חזרה לג'ומסום, תוך שאנו עוצרים בדרך בכפרים, נהנים ממראה פסגות האנפורנה הנישאות לגובה של למעלה מ-8,000 מטר. לקראת ערב נשוב אל העיירה ג'ומסום, המרכז האדמיניסטרטיבי של אזור מוסטנג כולו. לכאן מגיעים מדי יום עשרות רבות של מטיילים אשר מטיילים לאורך "טרק" סובב אנאפורנה. חזרה לגובה של 2,743 מטר מעל לפני הים.
מג׳ומסום ניסע אל מקדש מוקטינאט, המוקדש לווישבו והינו אתר עליה לרגל בעל משמעות דתית עמוקה גם לבודהיסטים, אבל בעיקר להינדים. מוקטינאט, לבד מהיותו אחד המקדשים הגבוהים בעולם, בגובה 3,800 מטר מעל לפני הים, הינו גם אחד מהדיוויה דיסאנמס – אחד מ-108 הכתבים הקדומים המקודשים לווישנו וללאגשמה, והיחיד מאלו הנמצא מחוץ לגבולות הודו (אם לא סופרים את השניים המיתולוגיים הנמצאים מחוץ לגבולות כדור הארץ). אחר הצהריים נשוב וניסע מרחק ארבע שעות במורד הרכס אל העיירה טאטופאני הידועה במעיינות החמים שלה, בהם נשתכשך בערב.
הבוקר נפגוש את ה״פורטרים״ שלנו, ונצא למסלול הליכה רגלי, ״טרק״, במורדות ההימלאיה. טאטופאני נמצאת בגובה של 1190 מטר מעל לפני הים. ממנה נצעד מרחק כ-10 ק״מ, קודם לכפר גהארה בגובה 1700 מ', והלאה אל הכפר סיקה בגובה 1935 מ'. המסלול צפוי לקחת כ-5 עד 6 שעות, תלוי בקצב שלנו, והוא על דרך טובה, יחד עם זאת העלייה בגובה תהיה משמעותית למדי. לינה בלודג׳ פשוט בסיקה.
לפנינו עוד יום של טיפוס כאשר נצעד כ-7 ק״מ מגובה 1935 לגהורפאני הנמצאת בגובה 2880 מטר. מסלול הליכה כולו צפוי להימשך כ-4 עד 5 שעות, תלוי בקצב שלנו. המסלול כולו עשוי מדרגות אבן החוצות כפרים העשויים גם הם בתי אבן. נגיע אל הלודג׳ הפשוט לארוחת צהריים מאוחרת, ואת שארית היום נבלה בשאיפת נופי ההימלאיה התחתונה, שיש הטוענים, ואפילו במידה לא מועטה של צדק, שנופיה יפים לפחות כמו הנופים הנגלים מפסגת הרכס.
הבוקר יתחיל מוקדם. אולי עוד קצת לפני זה. נתחיל בטיפוס אחרון לטרק זה, בן כ-45 דקות, לגובה 3200 מטר. כאן נתחיל להתפלל לזריחה טובה, עם עננות מפרגנת. לאחר עלות השמש שתאיר את הרכס הנדמה כמו במרחק נגיעה, ולאחר ארוחת הבוקר חזרה בלודג׳, נתחיל את ההליכה, והיום, לשם שינוי, בסימן ירידה. את שנים-עשר הק״מ הצפויים לנו היום נעשה בכ-6-7 שעות, ומשנגיע לטיקדהונגאה – נקודת סיום הטרק – נעלה על הרכב שייקח אותנו חזרה אל פוקארה ממנה יצאנו אל ההימלאיה לפני כ-10 ימים.
היום ניקח מעט זמן להירגע מול נופי ההימלאיה. נצא לשייט בוקר על אגם פהווא, ובשעות היום נשוטט ברחוב המטיילים העמוס במסעדות, בתי קפה אופנתיים, חנויות לממכר ציוד טיולים, ובעיקר – מטיילים מכל העולם המסתופפים כאן יחדיו לפני ואחרי הטרקים שלהם ברכס האנאפורנה. לקראת ערב נתכנס לראות את השקיעה על האגם, ולאחריה נלך לראות את הפוג׳ה – הטקס ההינדי המתקיים מדי יום (למעט בימי גשם) לחופו של האגם.
בשעת בוקר נשוב אל שדה התעופה של פוקארה לטיסה חזרה לקטמנדו. עם הנחיתה נפנה היישר אל העיירה העתיקה והמסורתית בהאקטאפור. נטייל ברגל ברחובותיה העתיקים, נעצור בכיכר הקדרים, בארמון בעל חמישים וחמשת החלונות, ובשלל המקדשים העתיקים בליבה של העיר. מכאן נעפיל ברכב במעלה הרכס אל נגארקוט, ונתארגן במלון הנעים הצופה אל ההימלאיה.
עם השכמה מוקדמת, נצא מן החדרים לצפות בזריחה מעל רכס ההימלאיה, ובעיקר מעל פסגת האוורסט – הפסגה הגבוהה בעולם. לאחר ארוחת הבוקר, נשוב לאוטובוס וניסע לקטמנדו. נבקר באתרים המרכזיים של העיר ובהם המקדש ההינדי פשופאטי, המקודש להינדים מכל העולם. כאן, לגדות הנהר באגמאטי החוצה את העיר, נפרדים בני משפחה אבלים מהמופע הארצי של קרוביהם, שורפים את גופותיהם ומשחררים את נשמתם אל הסאמסארה– גלגל החיים. לעת ערב ניסע לשדה התעופה, לטיסה היוצאת מקטמנדו לישראל דרך יעד ביניים.
תוספת ליחיד בחדר: 790 $
הפילים נולדים מחוסרי אינסטינקטים וחסרי אונים, בדומה לתינוקות בני אדם. הם מגיעים לעולם לאחר 20 חודשי הריון, […]
מרבית המטיילים המערביים ליפן אינם מגיעים לאזור צפון האי הונשו – וחבל. אזור זה נקרא טוהוקו (Tohoku), […]
רוצים לשמוע מה המטיילים שלנו חושבים על הטיולים שלנו? אספנו בשבילכם את כל מכתבי ההמלצה שקיבלנו במקום אחד.